REVOLT

Pozadina ideje da Škoro krene u utrku za Zagreb: ‘Zvali smo ih deset puta, nisu se odazvali...‘

Propala ideja predizborne suradnje Domovinskog pokreta s Mostom i s Hrvatskim suverenistima
Miroslav Škoro
 Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u više je navrata posljednjih dana poručio da je spreman kandidirati se za gradonačelnika Zagreba u svibnju 2021. godine. Kaže da će Domovinski pokret (DP) ponuditi najboljeg kandidata te da je on spreman biti taj, ako tako odluče članovi u ponedjeljak osnovane zagrebačke organizacije DP-a, za čijeg je čelnika izabran upravo on.

Bez obzira (i) na Škorinu jučerašnju poruku da je spreman, da bi volio razgovarati i s Mostom i s Hrvatskim suverenistima o predizbornoj suradnji na zagrebačkim izborima, o jednom zajedničkim kandidatu, čini se da od toga neće biti ništa i da je moguće formiranje desne koalicije već danas propali projekt. Uostalom, i sam Škoro je u izjavama proteklih dana de facto priznao da od predizborne koalicije vjerojatno neće biti ništa, rekavši kako su Most i Suverenisti povukli ishitrene poteze, a da se Most uopće nije odazvao na pozive DP-a za razgovor o mogućem zajedničkom izlasku na izbore.

- Most je izborom Zvonimira Troskota (za gradonačelničkog kandidata, nap. a.) rekao hop prije nego što je skočio. I dalje mislim da moramo sjesti i razgovarati. Mislim da je Troskot kvalitetan čovjek, ali s obzirom na njegov background smatram da nije najreprezentativnija osoba iz Mosta. Nino Raspudić bio bi kvalitetnije rješenje - poručio je Škoro.

Politički tajnik DP-a Mario Radić rekao nam je jučer kako Škorina kandidatura još nije gotova stvar.

Ne znaju što bi

- Mi smo jučer osnovali organizaciju u Gradu Zagrebu, koja je jaka i broji više od tisuću i pol članova. Tek sada će početi proces u kojem će naši članovi odlučiti tko će biti naš kandidat za gradonačelnika - kaže Radić.

Izvor iz Škorine stranke rekao nam je jučer kako su Most zvali "desetak puta" na pregovore oko izlaska na zagrebačke izbore, ali da se "Most nije niti odazvao", "isto kao što nisu htjeli razgovarati ni pred parlamentarne izbore".

- Nije istina da su nas iz Domovinskog pokreta desetak puta zvali na razgovore o eventualnoj suradnji na zagrebačkim izborima. Nitko nas iz DP-a nije zvao, niti nam išta nudio. A očito je da oni sami ne znaju što bi sa Zagrebom i onda se bave Mostom. Mi se nećemo baviti Domovinskim pokretom, već Bandićem i HDZ-om. A da Most kao treća politička snaga u zemlji prema svim relevantnim anketama u Zagrebu nema svog kandidata - bilo bi smiješno. To sebi jedino propali SDP može priuštiti. Zvonimir Troskot je najkvalitetniji kandidat za gradonačelnika Zagreba, neka građani pročitaju njegov životopis, gdje je sve studirao i radio, pa će vidjeti ima li takvog kandidata itko od drugih stranaka uopće u ponudi - rekao nam je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Njegov karakter

U iskrenost Škorina poziva sumnjaju i neki Suverenisti. - Nitko nas iz DP-a nije zvao na razgovore. Još prije dva mjeseca Škoro nam je rekao da će Domovinski pokret na lokalne izbore izaći samostalno. Ljut je što su Suverenisti unutar koalicije s kojom smo s DP-om i Blokom za Hrvatsku izašli na parlamentarne izbore osvojili četiri saborska mandata. A o njegovu karakteru govori i činjenica za se natjecao za predsjednika RH, pa je želio bio premijer, a sada se planira kandidirati za čelnika Zagreba - govori izvor iz Suverenista.

Kandidatura zbog nesporazuma s Hasanbegovićem

Nagađanja Izvori iz Mosta i Suverenista tvrde da je šef DP-a Miroslav Škoro najavio moguću kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, nakon što je pukla veza između njega i Zlatka Hasanbegovića, koji nije ugasio svoju stranku kao što je bio najavljivao.

- Nesporazuma između Škore i mene nema. Kako sam ja mogao postati čelnikom zagrebačke podružnice DP-a kada sam još uvijek predsjednik Bloka za Hrvatsku? Nije tako jednostavno ugasiti stranku, ali proces združivanja teče i on će se okončati - kaže Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:53