KOMPAS

POZADINA IZNENADNOG KOLAPSA JEDNE OD NAJVEĆIH DOMAĆIH TURISTIČKIH AGENCIJA Putovanja otkazana, poslovnice zatvorene: Sve se zakuhalo prije par mjeseci

 Tom Dubravec / CROPIX

Još uvijek nije poznato o kolikom je broju putnika riječ, ali čini se da dobar dio onih koji su u putničkoj agenciji Kompas uplatili putovanje - neće stići na svoja odredišta.

Vijest se u agencijskim krugovima pročula tijekom četvrtka, kada su neki od Kompasovih putnika od agencije dobili obavijest o otkazivanju putovanja, pa su se, u želji da se zaštite, obratili Udruzi hrvatskih putničkih agencija.

Priopćenje

Istog dana Kompasove poslovnice diljem Zagreba zatvorile su vrata za sve posjetitelje, što je postalo konačan dokaz da je donedavno uspješna turistička agencija, čini se, zapala u financijske probleme čiji se opseg još ne nazire.

Službeno, iz Kompasa su na brojne novinarske upite kojima su ih u četvrtak zasuli poslali zajedničko priopćenje kojim donekle minoriziraju problem otkaza putovanja.

“Proteklih smo dana, zbog tehničko-procesnih razloga, obavijestili dio putnika koji su kod nas u aranžmanima da zbog navedenih poteškoća, a u skladu s ugovorom o putovanju i općim uvjetima i uputstvima za turističke aranžmane Kompasa Zagreb te Zakona o turističkim agencijama, razliku neispunjenih ugovornih obveza namire iz ugovorene usluge o osiguranju turističkih putovanja s odgovarajućim osiguravajućim kućama.

Napominjemo da se radi o manjem broju putnika, ispod 3 posto proteklog mjesečnog razdoblja, odnosno 0,3 posto ovogodišnjeg obujma poslovanja”, stoji u priopćenju ove turističke agencije.

Poslovanje

Jutarnji list pokušao je u četvrtak dobiti komentar i od vlasnika tvrtke Matka Bolanče, koji je agenciju od bivšeg vlasnika Ivana Pukšara preuzeo prije godinu dana putem fonda Inspire Investment, ali bez uspjeha. Jedini službeni komentar stigao je od Borisa Žgombe, predsjednika Udruženja putničkih agencija pri HGK. “S tržišta putnika i poslovnih partnera dobili smo informaciju o otkazivanju putovanja od strane Kompasa Zagreb.

Sa žaljenjem konstatiramo kako očito postoji neki problem u poslovanju tvrtke, no želimo naglasiti da je agencijsko poslovanje u Hrvatskoj kvalitetno i da su ovi problemi rezultat poslovnih odluka menadžmenta i vlasnika. Želimo se nadati da su ti problemi kratkotrajni i da će menadžment pronaći načina da ih prevlada, a putnike koji imaju problema sa zaštitom svojih prava, upućujem da koriste pravni institut osiguranja od otkaza putovanja i jamčevine”, poručio je Žgomba.

Menadžment

Ipak, iako to službeno nije potvrđeno, iz agencijskih krugova doznajemo da se za financijske probleme Kompasa zna već nekoliko mjeseci, posebno nakon što je javno postalo dostupno njihovo poslovno izvješće za 2017. godinu, u kojem je vidljivo da je tvrtka lani zabilježila gubitak od 2,8 milijuna kuna, usprkos manjem rastu prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Baš je ta, 2017. godina bila prijelomna za Kompas: agenciju je od bivšeg vlasnika Ivana Pukšara, koji je u Kompasu imao udio od 43 posto, preuzeo investicijski fond Inspire Invest Matka Bolanče, najavivši da imaju velike ambicije u turizmu. Iz agencijskih krugova stižu neslužbene procjene kako bi se otkazi putovanja mogli odnositi na stotinjak grupa, no točan broj znat će se idućih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:26