DRAMA U VLADI

POZADINA LINIĆEVE SMJENE Milanović je naredio Čavlović Smiljanec: Nađi mi nešto protiv Slavka!

Premijer je pritom otvoreno stao na stranu bivše šefice Porezne uprave, pohvalivši je zbog, kako je kazao, "službeničke revnosti"
Zagreb, 060214.Trg Sv. Marka.Zoran Milanovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik SDP-a.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomaš / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

"Nađi mi nešto protiv Slavka”, tim je riječima, prepričavalo se posljednjih dana po hodnicima Banskih dvora, premijer Zoran Milanović otpravio Nadu Čavlović-Smiljanec , bivšu šeficu Porezne uprave, kada mu se ona došla požaliti na ponašanje ministra financija. Milanović, koji se u sukobu s Linićem nalazio još od siječnja i afere s Brankom Šegonom, tražio je dobar povod za obračun s ovim SDP-ovim veteranom, piše Slobodna Dalmacija.

Dobio ga je u aferi “Spačva”, u kojoj je svojeg najpopularnijeg ministra optužio da je sklopio štetan ugovor i državu oštetio za dvadesetak milijuna kuna. Milanović je definitivnu odluku o njegovoj smjeni donio u ponedjeljak poslijepodne, netom nakon što je Linić na internetu objavio pismo upućeno premijeru, u kojemu je ponudio svoju verziju zbivanja u vezi sa Spačvom. Milanović je to doživio kao demonstraciju nepoštovanja premijerske funkcije i njega osobno, pa je odlučio Linića ukloniti iz Vladina tima.

’Ne uživa moje povjerenje’

– Susreo sam se s ministrom Linićem, došao je ovdje u Vladu, i rekao mu da više ne uživa moje povjerenje i da zbog toga ne vidim više mogućnost naše suradnje. Za njegova nasljednika Saboru ću predložiti Borisa Lalovca – objavio je u utorak Milanović.

Premijer je pritom otvoreno stao na stranu bivše šefice Porezne uprave, pohvalivši je zbog, kako je kazao, “službeničke revnosti”.

– Predstečajne nagodbe dobra su stvar ako se kontroliraju, jer riječ je o diskrecijskim odlukama. No, u ovom slučaju ne može se govoriti o spašavanju radnih mjesta kao kriteriju jer bi ta radna mjesta bila spašena i da se ovdje postupilo po zakonu i da je procjena vrijednosti nekretnina bila realna – poručio je Milanović, izrazivši uvjerenje da Linićeva smjena neće dovesti do potresa unutar SDP-a.

Istoga dana demantirao ga je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

– Način na koji se premijer odlučio riješiti ministra financija za mene je doista neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski. Ovakve se odluke raspravljaju na tijelima stranke. Definitivno se poruke o smjenama ne šalju preko medija. Duboko sam razočaran kao član stranke, ali i na posve ljudskoj razini kao kolega i prijatelj obojice aktera ove priče.

Nisam siguran da će nakon ovoga odnosi unutar naše stranke ostati jednaki, nepomućeni i stabilni. Izgubio sam povjerenje u vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela, u predsjednikovo poštovanje prema bazi stranke – bez dlake na jeziku komentirao je Obersnel, znakovito poručivši da niti jedan premijer do sada nije postavljen ukazom, nego upravo voljom svoje baze.

Linićevu smjenu znakovito je komentirao i Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Prilika za revanš

– Žao mi je zbog odlaska ministra financija Linića jer je riječ o kolegi i ministru koji je podnio veliki teret. Definitvno imamo problema s rejtingom stranke, zato je odgovornost na svima nama, a najveća onoga koji je prvi, predsjednika Vlade – komentirao je Komadina.

Na loptu unutarstranačkog sukoba stao je u utorak poslijepodne sam Linić, najavivši da će o Milanoviću sve reći nakon europskih izbora. Milanović je očito dobio prvu bitku, ali rat između njega i Linića, po svemu sudeći, nastavit će se. A druga runda uvelike će ovisiti o SDP-ovu rezultatu na europskim izborima. U slučaju poraza, Linić bi mogao dobiti priliku za revanš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:03