SLUŽBENO PUTOVANJE

POZADINA ODLASKA U AMERIKU Doznajemo zašto predsjednica ne odaje detalje svog putovanja i s kojim se ključnim Trumpovim čovjekom sastala

Kolinda Grabar Kitarović i Donald Trump
 Hanza Media, Reuters

Razlog putovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Ameriku brojni su susreti s američkim političarima koji bi mogli imati značajna mjesta u novoj administraciji predsjednika Donalda Trumpa.

Tako se Grabar-Kitarović među ostalima sastala i s Jamesom Mattisom koji se spominje kao budući ministar obrane, ali i s još nekoliko političara koji bi mogli igrati važnu ulogu u novom timu američkog predsjednika. Istovremeno šutnja na Pantovčaku o odlasku Grabar-Kitarović i njene šefice kabineta u New York i Washington rezultat je američke odluke da se ne objavljuju detalji o razgovorima mogućih budućih dužnosnika američke vlade sa stranim državnicima.

Jutarnji saznaje da je još nekoliko predsjednika trenutačno u Americi, gdje imaju razgovore s američkim političarima, kao i hrvatska predsjednica.

Istovremeno, uoči inauguracije predsjednika Trumpa njegovim je suradnicima preporučeno da izbjegavaju susrete sa stranim predstavnicima, iako je unaprijed svima bilo jasno da je to nemoguće izbjeći. “Gotovo da nema zemlje koja nije pokušala doći u kontakt s ljudima koji će uskoro biti na američkoj sceni. Kako je istovremeno i preporuka da se takvi susreti i kontakti izbjegavaju, onda javnost na kapaljku saznaje detalje”, rečeno je Jutarnjem listu iz diplomatskih izvora.

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se tijekom šestodnevnog posjeta Americi s političarima koje poznaje otprije, a neki od njih se spominju i kao ljudi od posebnog Trumpova povjerenja. Mnoge od njih Grabar-Kitarović upoznala je dok je bila hrvatska veleposlanica u Washingtonu i poslije kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

“Dva su posebna razloga zbog čega je hrvatskoj predsjednici bilo stalo razgovarati s ljudima koji će voditi novu američku politiku. Prije svega da se dalje učvrste odnosi Hrvatske i SAD-a, ali i da se izrazi hrvatski stav i želja da Amerika bude više prisutna u događajima na jugoistoku Europe”, rekao je istaknuti diplomat našem listu. “To su bile i glavne teme koje su dominirale u razgovorima Grabar-Kitarović koje je vodila s američkim političarima ovih dana.”

Tako su poznanstva “iz starih dana” iskorištena za razgovore koji su vođeni u Washingtonu i New Yorku, gdje je predsjednica boravila uoči današnjeg odlaska u Hrvatsku.

Gdje je provela Novu godinu, nije nam potvrđeno, osim detalja da je imala susrete s ljudima iz američke politike i 1. siječnja. Nije nam potvrđeno jesu li postojali telefonski kontakti i sa samim Trumpom koji je ovih dana bio na Floridi.

“Zanimanja stranih državnika za promjene u Bijeloj kući su razumljive i ovih je dana bezbroj neslužbenih razgovora koji se vode na svim razinama usprkos preporuci da se oni izbjegavaju. Amerika i Hrvatska imaju izuzetno dobre partnerske i prijateljske odnose, a u Washingtonu cijene vašu predsjednicu, što je sigurno bio i preduvjet da se nađe s onima koji bi mogli biti važni i u Trumpovu timu”, rečeno je našem listu. Očito će i sljedećih dana do 20. siječnja, kada je Trumpova inauguracija, tih razgovora biti još mnogo, a diplomati koji poznaju prilike u SAD-u kažu da su upravo privatna poznanstva dragocjena da se razmijene mišljenja uoči promjene stanara Bijele kuće.

“Prošlih dana više je veleposlanika kontaktiralo i s Trumpom. Među njima je bilo i onih koji vode diplomatske misije europskih zemalja u Washingtonu”, potvrđeno nam je. A ovaj tjedan trebalo bi se znati i ime novog hrvatskog veleposlanika u Americi koji će zamijeniti Joška Para kojem je istekao mandat.

Iz Ureda predsjednice do sada nisu priopćeni detalji o organizaciji puta Kolinde Grabar-Kitarović u Ameriku, ali kod svakog putovanja predsjednicu moraju pratiti pripadnici osiguranja. Istovremeno američka strana preuzima posao osiguranja na američkom tlu i tada su angažirani pripadnici tajne službe koji uobičajeno prate posjet svakog stranog predsjednika Americi.

Na Pantovčaku ne žele komentirati ni tri prijave podnesene Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u kojima se traži utvrđivanje razloga puta Grabar-Kitarović u Ameriku, prije svega radi li se o privatnom ili službenom putu i tko je platio troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:34