RASKOL ZBOG HZZO-a

POZADINA RATA ZA MILIJARDE 'Maknut ćemo sve koji zaustavljaju reformu'

Ministarstvo zdravlja: Siniša Varga kasni s izradom plana izdvajanja, zato ćemo to učiniti početkom 2015.
 Cropix

Ministarstvo zdravlja opstruira donošenje potrebnih zakonskih izmjena i time odlugovlači proceduru izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice, pa je uz nedorečenost fiskalnog učinka takvog poteza na proračunski manjak i to jedan od ključnih razloga zbog kojih je Vlada prisiljena razmatrati odgađanje izdvajanja s ovogodišnjeg srpnja na siječanj iduće godine, doznaje Jutarnji list od izvora iz Vlade.

Dobro informiran izvor tumači nam da bi zbog nevoljkosti za bržu pripremu zakonskih izmjena moglo doći i do smjena ljudi iz Ministarstva zdravlja zaduženih za pripremu i zdvajanja HZZO-a iz riznice.

Promjenu čeka najmanje pet zakona, a u Ministarstvu zdravlja, uz ministra za pripremu izmjena, odgovorna je njegova pomoćnica za pravne i ekonomske poslove Ljubica Đukanović.

Izvor iz prozvanog ministarstva tvrdi kako nema kašnjenja i da su sve potrebne izmjene zakona iz njihova resora pripremljene, no tvrdi kako nije pripremljen jasan i održiv plan poslovanja izdvojenog Zavoda, što se od Siniše Varge očekuje posljednje dvije godine.

Zakonske izmjene nužno je, pak, kako tumači, prilagoditi zaključcima ministarskog sastanka od 8. svibnja, na kojem je nakon Vargine prezentacije o mogućim modelima izdvajanja HZZO-a odabran treći predloženi scenarij.

Ministri su na tom sastanku zaključili da će izraditi hodogram potrebnih aktivnosti, uključujući i zakonske izmjene kako bi se Zavod iz riznice izdvojio 1. siječnja 2015. godine, a ne u srpnju ove godine.

Taj je zaključak jučer poslijepodne u pisanom obliku, uz potpis Milanke Opačić, potpredsjednice Vlade, stigao i u HZZO, što nam je potvrdio izvor blizak Vargi.

Od Varge se traži da izradi detaljan poslovni plan za izdvojeni Zavod te sažme sve prednosti i nedostatke takve odluke, kao i moguće loše ili potencijalno dobre posljedice.

Milanovićevi ministri zaduženi za reforme pod vodstvom Milanke Opačić od njega su ipak zatražili detaljniju pripremu.

Radna skupina za analizu i provedbu mjere “Izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz Državne riznice” proširuje se za predstavnike sedam ministarstava jer se treći scenarij koji su odabrali tiče svih njihovih proračuna. Predstavnike će, uz ministartva socijalne politike, rada i mirovniskog sustava, te branitelja dati i ministarva pravosuđa, znanosti i obrazovanja, regionalnog razvoja i poljoprivrede.

Treći scenarij podrazumijeva izdvajanje HZZO-a koji bi iz riznice ponio prihode od doprinosa za zdravstvo (oko 16 milijardi kuna), a građani bi prava koja im se danas financiraju kroz blagajnu HZZO-a, a ne tiču se direktno zdravstvene zaštite, ostvarivali iz proračuna.

Riječ je o, primjerice, porodiljnim naknadama za koje bi budžet bio u Ministarstvu socijalne politike i mladih, ili naknadama za bolovanja i čuvanja trudnoće, čiju bi isplatu preuzelo Ministartvo rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

HZZO -u bi se iz proračuna, prema tumačenju izvora iz Zavoda, trebalo odmah preusmjeriti i oko milijardu kuna godišnje, novca koji danas proračun prikuplja od nameta duhanskoj industriji.

SINIŠA VARGA 'Želim uvesti reda, podržava me Vlada'

Šef HZZO-a Siniša Varga jučer je poručio: - Ova Vlada je zauzela smjer na kojem će i ostati. To što interesnim skupinama odgovara lov u mutnom, Vladi i meni osobno daje još više motiva da sustav učinimo racionalnijim i učinkovitijim. Protumačio je i stav MMF-a koji sa skepsom gleda na izdvajanje HZZO-a iz riznice, ne zato što bi to smatrali lošom odlukom, već zato što do sada nije pokazano koliko bi se novca tim izdvajanjem uštedjelo.

- MMF je utvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup pa nam je ponudio dvije opcije. Novo povećanje nameta ili smanjenje troškova povećanjem učinkovitosti zdravstvenih usluga. Protivimo se novim nametima. Želimo uvesti reda i povećati učinkovitost sustava - kaže Varga i zaključuje: “Projekt izlaska iz riznice dobro smo promislili i pripremili. U tome imam nedvosmislenu podršku Vlade i premijera!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:22