POTRES U VLADI

POZADINA ŠOKANTNE OSTAVKE: PRVI ČOVJEK ZA DEMOGRAFSKU POLITIKU VEĆ NEKO VRIJEME JE RAZOČARAN 'Bojim se da je sve ovo što radimo čista demagogija'

 
 Tomislav krišto / HANZA MEDIA

"Sve je ovo jedan veliki folklor. Nakon godine i četiri mjeseca u Vladi kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika.

Država izumire. Imamo najgore stanje u državi od kada postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome... Ja, kao mladi čovjek, građanin Hrvatske, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa."

Ovim je riječima nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju, pored šokirane resorne ministrice Nade Murganić, u izravnom prijenosu konferencije za medije, ostavku podnio dr. Marin Strmota, 32-godišnji stručnjak koji je na mjesto državnog tajnika došao s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Nestrpljiv i mlad

Ministrica Murganić, koja očigledno nije očekivala ovakav potez državnog tajnika - netom prije ga je pozvala da detaljno obrazloži predložene mjere, svjesna uključenih TV kamera i izravnog prijenosa svojih riječi, priznala je da ovo nije očekivala, a njegovu odluku pripisala je "nestrpljenju jednog mladog čovjeka".

- Naravno da nisam znala, to je možda jedno nestrpljenje jednog mladog čovjeka, jednog znanstvenika. Statistički podaci nisu povoljni, međutim, ono što svi ističemo, ova nepovoljna kretanja nisu nastala za vrijeme ove Vlade - rekla je ministrica i nastavila govoriti o mjerama.

A upravo je sporost donošenja mjera, čini se, bio okidač za Strmotinu odluku. Već neko vrijeme, kako saznajemo, Strmota pokazuje razočaranost spremnošću državnog vrha da shvati ozbiljnost izumiranja države i da mu, osim deklarativne i javne podrške, osiguraju i potrebnu infrastrukturu te potrebna sredstva kako bi mogao provesti sveobuhvatne i konkretne mjere za sprečavanje iseljavanja i poticanje nataliteta. Navodno se posebno teško privikavao na tromost državnog aparata te nije mogao shvatiti zbog čega je za svaki i najmanji pomak potrebno toliko vremena. Najbližim suradnicima, koji ga opisuju kao predanog radnika, već je nekoliko puta rekao da se boji da je cijela demografska politika u Hrvatskoj obična demagogija, a da je stanje na terenu depresivnije nego što je mogao pomisliti dok se bavio isključivo znanošću.

Iste mjere

Kad je na današnjoj konferenciji za medije novinarka Nove TV konstatirala da su mjere koje je predstavila ministrica - povećanje imovinskog cenzusa za dobivanje dječjeg doplatka i uvođenje popodnevnog rada u dječje vrtiće - identične onima koje je isto Vijeće predstavilo u studenom prošle godine, Strmota, čini se, više nije mogao izdržati te joj je odgovorio: “Točno”. I nakon toga dao ostavku.

- On je vrlo emotivan i vrlo impulzivan i vjerujem da je na licu mjesta odlučio podnijeti ostavku. Nezadovoljstvo je u njemu kuhalo već neko vrijeme, imao je osjećaj da je, kao mladi stručnjak, služio kao paravan politici - evo, bavimo se demografijom i to na stručan način, a da pritom nije mogao pokrenuti ništa značajno. No, nitko nije mislio da će dati ostavku, i to pred kamerama - kaže jedan od njegovih bliskih suradnika.

Potvrđuju to i neslužbene informacije iz Ministarstva i same Vlade koji, kako nam kažu, u utorak nisu imali naznaka da bi Strmota mogao dati ostavku na konferenciji za novinare. Dan ranije je, navodno, na koordinaciji aktivno sudjelovao u pripremama mjera koje su predstavljene, a ni na samoj sjednici Vijeća, koja je prethodila njegovoj ostavci, nije se nije moglo naslutiti ništa oko njegova jučerašnjeg poteza.

- Svi smo iznenađeni, nitko ovo nije očekivao – rekao je sugovornik iz HDZ-a.

Strmota se, nakon ostavke, nikome nije javljao. Pokušavali su ga dobiti i iz Vlade, ali bez uspjeha. Doznajemo da je tek poslao SMS poruku ministrici. Poslao joj je, doznajemo, kratku, oproštajnu SMS poruku.

Zanimljivo je da je ostavka uslijedila isti dan kad su se u kuloarima proširile priče o mogućoj rekonstrukciji Vlade, među ostalim i smjeni ministrice Nade Murganić, te da bi upravo Strmota mogao biti njen nasljednik. Takve su glasine kružile i ranije, osobito u vrijeme nakon “afere paketići”, kad se ozbiljno spekuliralo o smjeni Murganić, a kao nasljednik opet se spominjao baš Marin Strmota.

Povjerenje

Konferencija za novinare sazvana je zbog paketa demografskih mjera koje se planiraju za 8. ožujka, kada je Međunarodni dan žena, ali Strmota je tu reagirao emotivno jer su iste mjere bile najavljene u studenom.

- Strmota je znanstvenik i on je možda očekivao da sve to može ići brže, ali demografski problem se ne može riješiti preko noći. Strmota je išao s punim povjerenjem na konferenciju za novinare kako bi se predstavile mjere, bez ikakve naznake nama da će se to dogoditi - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:13