STIHIJA

Požar kod Šibenika stavljen pod kontrolu: ‘Situacija je bolja, ali moramo biti oprezni. Vatrogasci će dežurati cijelu noć‘

Vatrogasci aktivno brane nekoliko poljskih objekata i vikendica, a za sada nijedan objekt nije stradao

Požar kod Srime

 Cropix/

Požari koji su oko 12 sati izbili u zaleđu Jadrije i Srime na području Šibenika stavljeni su pod kontrolu oko 18.30 sati nakon dramatične borbe s vatrenom buktinjom, prenosi Šibenski.hr.

Dobre vijesti stižu od šibenskog dogradonačelnika Danijela Milete, ujedno i načelnika Stožera civilne zaštite grada Šibenika. On je upozorio da još uvijek ima otvorene vatre i apelirao na građane da budu na oprezu.

- Sama činjenica da je otvorena dionica Jadranske magistrale od Šibenskog mosta do Vodica te prema Jadriji govori da je situacija oko 18 sati puno bolja nego što je bila sat ranije.

image

Veliki šumski požar izmedju Vodica i Jadrije

Cropix

Međutim, moramo i dalje biti oprezni jer je požar zahvatio jako veliku površinu. Ponavljam, požar nije ugašen nego je samo stavljen pod kontrolu. Još ima otvorene vatre koja bi mogla razbuktati požar, pa će vatrogasci ostati na terenu tijekom cijele noći. Zračne snage su odradile lavovski dio posla. No, brzo će pasti noć i oni će se morati povući tako da je oprez i te kako potreban, osobito ako se digne bura. Ipak, nema više ugroze kakva je bila tijekom poslijepodneva. Apeliram na sve stanovnike Jadrije i Srime da večeras i noćas ostanu u svojim domovima i budu pri ruci vatrogascima bude li potrebna pomoć - kazao je Mileta.

Oko 16.30 vatrena stihija krenula je zbog jake bure prema Jadriji. Čitatelji su javljali kako vatra nije daleko od popularnog kupališta na Jadriji. Najkritičnije je bilo od Srime do Jadrije te u blizini Bogdanovića.

Kako je izjavio Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik, gorjelo je s obje strane Jadranske magistrale. Zbog bure se vatra širila prema Jadriji i Srimi, no buktinja je bila dovoljno daleko od kuća tako da nije bilo neposredne opasnosti za stambene objekte.

Milošević je apelirao na građane da još uvijek ne natapaju svoje kuće jer tako ruše tlak u cijevima za vatrogasce na terenu

- Dosta je vatrene linije, a posao vatrogascima otežava i sjeverni vjetar koji vatru širi prema Srimi i Jadriji. Vatra je na nekoliko mjesta prebacila prema Bogdanovićima, ali to smo sanirali. Savjetujemo građanima da zatvore prozore i da ne odlaze dublje prema poljskim objektima - kazao je Milošević.

Inače, šibenski vatrogasci oko podneva su dobili dojavu i o požaru na području Dubrave, koji je u međuvremenu stavljen pod kontrolu.

Oko 16 sati glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je zabrinutost zbog požara kod Vodica.

- Požar u vodičkom zaleđu nije pod kontrolom. Probleme stvaraju promjene vjetra, a sada je zapuhala bura. Na terenu su četiri kanadera i tri air tractora. Vatrogasnih snaga imamo dovoljno. Prema informacijama kolega s terena nema daljnje ugroze i nema potrebe za pojačavanjem snaga, poručio je.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević izjavio je da su u gašenju dva požara na Jadranskoj magistrali u blizini Vodica i jednog u blizini industrijske zone Podi kod šibenske Dubrave angažirane sve raspoložive županijske vatrogasne i zračne snage. Na gašenju požara angažirano je stotinjak vatrogasaca, četiri kanadera i tri air tractora.

- Teško je davati prognoze, situacija se stalno mijenja, čas izgleda povoljna, u sljedećem trenutku nastaje kaos, prometnice su zatvorene, mole se građani za razumijevanje, opasno je voziti, zatvorena je i Benkovačka cesta, nadamo se da ćemo uskoro uspjeti ugasiti požare, izjavio je Milošević.

Poručio je da su zatvorene i pristupne ceste prema Srimi i Jadriji.

Vatrogasci, dodao je, aktivno brane nekoliko poljskih objekata i vikendica, a za sada nijedan objekt nije stradao.

Bez struje su ostali stanovnici u Dubravi, Zatonu, Pirovcu, Vodicama, Prviću, Žirju, Žaboriću, Stankovcima i Murteru.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:15