KATASTROFALNI POŽARI

POŽAR NA PELJEŠCU OPET IZVANKONTROLE Puše jak vjetar, Brijesta je obranjena, aktivne su tri vatrene fronte

 Vojko Basic / CROPIX

>>> NOVO 22:00 Situacija na Pelješcu nešto je stabilnija nego što je bila tijekom popodnevnih sati, rekao je u petak navečer glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

"Stabilnija je situacija, bolja je nego danas. Vatrogasci su zadržali požar prema Brijesti, vatra nije uspjela prijeći cestu. Kanaderi su tijekom dana natopili teren, koji trenutno natapaju i vatrogasne snage na zemlji kako bi maksimalno usporili širenje požara prema Brijesti", rekao je Cvjetinović te dodao kako je druga fronta, ona na platou iznad naselja Ponikve gdje je smještena istoimena vjetroelektrana.

"Na tom platou se sprječava prijelaz vatre prema Stonu i Dubi Stonskoj", rekao je Cvjetinović.

Osim ove dvije fronte još gori i kod mjesta Janjina prema selu Sreser.

"Požar ide od Janjine prema selu Sreser, ali još je relativno daleko od kuća koje nisu u neposrednoj opasnosti", rekao je Cvjetinović.

--------------------------------------

19:30 Zbog jugoistočnog vjetra, požar na Pelješcu širi se prema Brijesti, rekao je u petak poslijepodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

"Dva kanadera su na terenu, oni pokušavaju zaustaviti požar na brdu poviše Dančanja koji se širi prema Brijesti. Riječ je o nepristupačnom terenu i gustoj borovoj šumi. Zračne snage nastoje ugasiti požar prije večeri, kada više ne mogu letjeti", rekao je Cvjetinović i dodao da je cesta kroz Pelješac u petak ponovno bila zatvorena.

"Vatra se prebacila iz Ponikovskog polja preko ceste na dva mjesta. Na sreću, to su vatrogasci uspjeli riješiti cisternama", rekao je Cvjetinović i dodao kako je pred gasiteljima još jedna duga noć.

Inače, u petak poslijepodne buknuo je požar i u Ljubaču, mjestu u Dubrovačkom primorju, no ugašen je brzom intervencijom vatrogasaca.

Na Pelješcu se s požarima bori oko 200 vatrogasaca iz svih krajeva zemlje.

--------------------------------------

15:30 - Okretanjem smjera vjetra na jugoistočnjak požar poviše Ponikava ponovno je okrenuo smjer i sada ide prema Dančanju i Brijesti, rekao je u petak popodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

''Na terenu su kanaderi koji gase požar, ali vjetar je ponovno okrenuo. Sada puše jugoistočni vjetar koji vatrenu frontu nosi prema mjestu Dančanje i Brijesta. Požar je trenutno od 50 do stotinjak metara udaljen od kuća, ovisno kako koji zaselak, a glavnina požara je nekih 500-tinjak metara daleko od prvih kuća. Najveći problem je što je riječ o eskalaciji požara koji je više-manje bio smiren'', rekao je Cvjetinović te dodao kako mjesto Ponikve nisu u opasnosti.

''Zelenilo oko Ponikava je već sinoć izgorjelo tako da eventualni povratak fronte neće predstavljati problem jer je sve već opožareno'', istaknuo je on te dodao kako na nekoliko mjesta gori i polje kod Ponikava, ali i kod Janjine.

''Cestom se prometuje naizmjence jer cisterne sprječavaju prelazak požara s druge strane. Ovaj vjetar bi mogao predstavljati problem i kod Janjine, tamo su poslane dodatne cisterne'', rekao je Cvjetinović.

Kako se doznaje iz HEP-a, na predjelu od Ponikava prema Stonu na zahtjev vatrogasaca isključena je opskrba električnom energijom.

--------------------------------------

12:45 - U naselju Ponikve na Pelješcu više nema otvorenog plamena nigdje blizu kuća, vatra je pošla prema brdu, a osim te fronte trenutno su najaktivniji požari iza Janjine i iza Dančanja, rekao je u petak rano poslijepodne glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović.

- Nema više vatre kod kuća u Ponikvama, a kanaderi gase predio poviše tog naselja, plato na kojem se među ostalim nalazi i Vjetroelektrana Ponikve. Gori i i mali predio iza Dančanja gdje također gase zračne snage, a manje požare u Ponikovskom polju gase vatrogasci s cisternama - rekao je Cvjetinović te dodao kako nigdje nisu ugroženi stambeni objekti.

- Na dijelu iznad Ponikava nema nijedne kuće, ali ima vinograda i maslinika. Gori još iza Janjine prema selu Sreser. Najbliže naseljeno mjesto je zaselak Zabrežje, ali požar je još dosta udaljen, kuće nisu ugrožene. Sve ovisi o vjetru - rekao je Cvjetinović.

Nakon što je na Korčuli požar stavljen pod kontrolu, većina vatrogasaca prebašena je na Pelješac gdje se sada nalazi već broj gasitelja.

--------------------------------------

09:58 - Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a upućene su jutros oko 6,00 sati u akcije gašenja požara.

Dva aviona Canadair C-415 su sinoć nakon gašenja požara na području Plomina u Istarskoj županiji ostali na aerodromu u Puli kako bi čim prije nastavili s gašenjem požara koji je i danas aktivan.

Iz vojarne Zemunik upućen je i jedan Canadair CL-415 na požarište na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji zračne snage gase četvrti dan zaredom. Posada ovog Canadaira primijetila je, leteći prema Pelješcu, još jedan požar sjeverno od Bola na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su na to područje odmah upućena tri Airtractora AT-802, tako da u ovom trenutku u gašenju požara sudjeluje ukupno šest protupožarnih aviona.

Zračne snage će se danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati i dodatno pojačavati sukladno razvoju situacije na terenu, a tijekom jučerašnjeg dana gasili su ukupno šest požarišta od Istre do juga Hrvatske.

--------------------------------------

09:36 - Požar koji je u četvrtak buknuo na nepristupačnom terenu u uvali Konjska-Zli dol na otoku Braču, proširio se i vatrogasci pumpama brane kuće, a jutros im je u pomoć stigao kanader, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).

Do sada je na tom požarištu izgorjelo 80 hektara niskog raslinja i česmine.

Gromovima je tijekom jučerašnjeg nevremena na području Splitsko-dalatinske županije izazvano 12 požara, najviše na Braču, a do sada je izgorjelo više od 120 hektara borove šume, makije, niskog raslinja i trave. Većinu su vatrogasci ugasili ili stavili pod nadzor.

Onaj u uvali Krušćica nedaleko od samostana Blaca vatrogasci su ugasili na samom početku, a brzom intervencijom ugašeni su i požari koji su buknuli na nekoliko mjesta u Nerežišćima i Postirama.

Hektar borove šume izgorio je na dvije lokacije u Pučišćima i ubrzo je stavljen pod kontrolu. Pod nadzorom vatrogasaca je i požar koji je buknuo u uvali Gospojica.

Na graničnom prijelazu Podprolog kod Vrgorca izgorjelo je 2,5 hektara trave i makije. Taj je požar ugašen, kao i dva manja koja su izbila u Brelima, u Lokvama na Biokovu i Žrnovnici.

Opožareno je i 40 hektara iznad sela Ježević na vrhu Dinare u općini Vrlika. Radi se o nepristupačnom terenu za gasitelje i taj je požar još aktivan.

--------------------------------------

08:39 - Cijelu noć vatrogasci i stanovnici Ponikava branili su domove u naselju Sparagovići od vatre. Jedan od vatrogasaca koji je na ovoj poziciji proveo noć javio se Soundest Ragusi, prenosi dubrovackidnevnik.rtl.hr.

- Gori iznad Sparagovića 50m od kuća. Vjetar puše kontra cijelu noć tako da ga pomalo odbijamo. Sinoć je bilo gadno, ali smo uspjeli spasiti sve kuće. Sad je malo počeo vjetar pa se pomalo pojačava, ali ima nas dosta domaćih i vatrogasaca tako da mislim da nema straha - kazao je vatrogasac.

Kako su sinoć stizale informacije s terena, rečeno je kako su dvije vatrene fronte opkolile i staru crkvicu sv. Marka koja je u šumi dalje od naselja te da je crkvica izgorjela s obzirom da joj vatrogasci nisu mogli pristupiti. Jutrošnje slike s terena ipak pokazuju da je vatra zaobišla ovu stogodišnju crkvicu.

FOTOGALERIJA: Prizori požara u Ponikvama

Požar u Ponikvama i dalje je aktivan, ali u brdskom području iznad samog naselja.

Na terenu su vatrogasci i zračne snage, a očekuje se i dolazak novih vatrogasaca iz kontinentalnog dijela države. Svi zajedno će ići u akciju suzbijanja vatre iznad Ponikava. Požar u Janjini i dalje je aktivan, a vatrogasci gase rubove opožarenog područja.

Požar na Kobašu su tijekom noći zaustavili pripadnici lokalnih DVD-ova te trenutačno osiguravaju požarište. Opožarena je nenaseljena i neobrađena površina na iznad jedne od uvalica okrenutih prema Mljetu. Uskoro će se vatrogascima u tom dijelu pridružiti i zračne snage, javlja dubrovackidnevnik.rtl.hr.

Rusija nudi pomoć Hrvatskoj i BiH u gašenju požara

Ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov ponudio je pomoć Hrvatskoj i BiH u gašenju požara, objavila je ruska novinska agencija TAŠ, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Ministar je poslao telegrame s ponudom u praktičnoj pomoći za sređivanje prirodnih katastrofa ministru unutrašnjih poslova Hrvatske Ranku Ostojiću i ministru za sigurnost BiH Draganu Mektiću - navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva za izvanredne situacije.

U priopćenju se ističe da je rusko Ministarstvo za izvanredne situacije spremno odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara u Hrvatsku i BiH, među kojima avione 'il-76' i 'Be-200' te stručnjake i spasioce s opremom kako bi pomogli u gašenju požara i pružili podršku.

Avion 'il-76' poznat je i po imenu 'vodeni bombarder' jer može izbaciti 42 tone vode na mjesta zahvaćena požarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 12:26