ZAHTJEVNA INTERVENCIJA

POŽAR NA SVILAJI ZAHVAĆA 50 HEKTARA, KUĆE NISU UGROŽENE Gori na nepristupačnom i dijelom miniranom području, u gašenju sudjeluje 40-ak vatrogasca

 
 Niksa Stipanicev / Ilustracija / CROPIX

Požar na planini Svilaji iznad Vrlike u Dalmatinskoj zagori zahvatio je 50 hektara trave i niskog raslinja na nepristupačnom i dijelom miniranom području, u gašenju sudjeluje 40-ak vatrogasca te po jedan kanader i airtraktor, a vatra ne ugrožava stambene objekte.

- Radi se o teško pristupačnom terenu ispod Troglava i na predjelu Velika Duvjakuša, a vatrena stihija ne ugrožava stambene objekte - rekao je Hini u ponedjeljak Ante Tarle, zapovjednik DVD-a Vrlika.

Dodao je kako je vatrom uglavnom zahvaćena trava.

Tarle je napomenuo kako je požar prije nekoliko dana na područje Šibensko-kninske županije stigao iz smjera Bosanskog Grahova u BiH, a u subotu se proširio i na područje Svilaje iznad Vrlike.

- Ovaj požar je zahvatio ogroman prostor, čija je ukupna dužina iznosila i do 20 kilometra - istaknuo je.

Inače, spliitsko-dalmatinski vatrogasci stavili su u subotu kasno popodne pod nadzor veliki požar na minski sumnjivom području u Otišiću, u kojem je dosad izgorjelo oko 350 hektara terena.

Osim što se radi o miniranom području, vatrogasci iz Vrlike, Sinja i Ružića, koji se s požarom bore još od srijede, ističu kako je riječ o jako nepristupačnom terenu.

Drugi požar izbio je na potezu od Vrlike i Ježevića, koji se u subotu ujutro iz BiiH proširio na predjelu Crvene Grede i ušao na hrvatski teritorij te se nastavio širiti nepristupačnim terenom.

MORH: Zračne snage gase požar na Dinari

Protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u ponedjeljak gasi požar koji se teško pristupačnim i dijelom miniranim terenom proširio na Dinari, a na gašenju požara angažirana je već deseti dan zaredom.

Iz Ministarstva obrane priopćili su da po jedan kanader i airtraktor iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku od jutra sudjeluju u gašenju požara na lokaciji Ježević-Crvene grede u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Napominju kako je ovo već deseti dan zaredom da zračne snage sudjeluju u gašenju požara, a sukladno prioritetima i stanju na požarštima i u ponedjeljak će raspoređivati resurse i djelovanja.

Od početka godine zračne protupožarne snage su zaključno s nedjeljom sudjelovale u gašenju 51 požara (18 u Šibensko-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj, 12 u Zadarskoj, četiri u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su ostvarile oko 140 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 5500 tona vode, zaključuju u MORH-u. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 05:03