SMRT U VATRENOM OBRUČU

Požar u kojem je stradao vatrogasac bio je podmetnut? ‘Postojala je stanovita namjera...‘

Čim smo došli na mjesto požara smo primijetili da je vatra započela s dva različita mjesta, kaže zapovjednik Stjepko Krilanović

Požar kod Dubrovnika, Goran Komlenac

 Tonci Plazibat/Cropix, Facebook

Ja idem naprijed, pokušat ću ga prigasiti... Bile su to posljednje riječi Gorana Komlenca (42) s kojim su se kolege posljednji put čule u nedjelju između 13.30 i 14 sati.

Prisjetio se to Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci. Iako još nisu poznate sve okolnosti stradavanja pripadnika JVP i DVD-a Orašac čini se da je on ostao u vatrenom obruču i da nije uspio pobjeći iz njega. Ako je netko živio za vatrogastvo, onda je to bio Goran. Za njega gasiti požare nije bio samo posao, nego poziv - tako će dubrovački vatrogasci bez izuzetaka opisati Gorana Komlenca, svoga kolegu koji je u nedjelju izgubio život u borbi s vatrom.

Jednako će ga se prisjećati i vatrogasci iz cijele Hrvatske, koji su ga redom poznavali s vatrogasnih natjecanja Fire Combat, na kojima je redovno sudjelovao i postizao odlične rezultate. - Biti vatrogasac bio mu je posao i hobi. Vatrogastvom se bavio u službeno i u privatno vrijeme, na požarištu ili na poligonu za natjecanja - kažu.

Goran je u nedjelju postao prvi vatrogasac, žrtva dubrovačkih požara otkad sugovornici Jutarnjeg pamte.

Kad je u nedjelju oko podneva iznad dubrovačkog naselja Orašca, na području Orašac-Gromače kod Zatona Dubrovačkog izbio požar, trebao je to biti još jedan ljetni požar, kojih je iz godine u godinu sve više. Neopreznost ljudi i klimatske promjene pale hrvatsku obalu nesmiljenom žestinom. Svaki novi požar još je, čini se, veći i opasniji od prethodnog.

JVP Dubrovački vatrogasci dojavu o požaru primio je u 12.28 sati. Požar u Orašcu zahvatio je 87 hektara niske trave, raslinja i makiju, gasio ga je 101 vatrogasac s 26 vatrogasnih vozila iz IVP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci i JVP Dubrovačko Primorje te nekoliko lokalnih DVD-ova. U pomoć su stigla i četiri kanadera, u ponedjeljak je požar stavljen pod kontrolu, ali se i dalje smatrao aktivnim.

Dubrovački vatrogasci probdjeli su noć s nedjelje na ponedjeljak. Ugasili su požar, ali izgubili su prijatelja i kolegu. Goran Komlenac bio je jedan od vatrogasaca s najduljim stažem u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Dubrovački vatrogasci. Goran je iza sebe ostavio suprugu i dvoje male djece, jedno dijete u dobi od tri godine, kćer je dobio prije samo tri mjeseca. Kako je došlo do tragedije u kojoj je izgubio život još uvijek se istražuje. Jutarnji neslužbeno saznaje da je vatrogasce u jednom trenutku vatra okružila, ostali su se izvukli, Goran, na žalost, nije. Ugasio je mnoge požare, a ovaj je buknuo u njegovom mjestu.

Dubrovački vatrogasci u ponedjeljak su uz plač teško pronalazili riječi kojima bi opisali Gorana.

Njegov neposredni zapovjednik Stjepko Krilanović kaže da je bio najspremniji vatrogasac u postrojbi.

- Redovno se natjecao na vatrogasnom natjecanju Fire Combat po cijeloj Europi. U potpunosti je bio posvećen svom poslu i obitelji, bio je i predsjednik našeg sindikata, borio se za prava vatrogasaca. O njemu sigurno možete sve najbolje napisati, bez i trunke pretjerivanja - rekao je za Jutarnji zapovjednik Krilanović. Komlenac je čim je primijetio požar krenuo na teren vidjeti što se može učiniti i sa sobom je ponio toki-voki, no u jednom trenutku se veza prekinula.

Od Gorana Komlenca prijatelji se i kolege opraštaju na društvenim mrežama, kažu da im se takva tragedija još nikad nije dogodila.

- Obranili smo kuće, izgubili smo kolegu - tužni su.

Goran Komlenac profesionalni je vatrogasac bio 21 godinu i dva mjeseca, a i prije toga se s vatrom borio kao član DVD-a Orašac.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izrazio je sućut Goranovoj obitelji, kolegama i prijateljima, uz poruku da "vatrogasac vječno živi u srcima onih koje je spasio".

Vatrogasci su tijekom noći požar stavili pod kontrolu, ali su cijelu noć osiguravali požarište. Vatra je zahvatila 87 hektara, u pomoć vatrogascima stigla su i četiri kanadera. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kazao je kako je požar nezgodan jer je u pitanju gusta borova šuma. Cijelo vrijeme posao im je otežavao jak vjetar.

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik.hr, uzrok požara bio je ljudski faktor.

- Čim smo došli na mjesto požara smo primijetili da je vatra započela s dva različita mjesta, razdvojena nekakvih 50 metara. Dakle, postojala je stanovita namjera za započeti požar, i nadam se da će istraga biti učinkovita, rekao je Stjepko Krilanović.

Kad je točno Goran nestao i kako je stradao, zasad se još utvrđuje.

U Orašac se, inače, doselio kao dječak, majka mu je bila odatle, a otac Slavonac. Oca Dragana izgubio je kao mali, poginuo je kao hrvatski policajac u vrijeme rata na dubrovačkom području.

Osim što je bio sportaš i volio se nadmetati u vatrogasnim natjecanjima, pri čemu je često pobjeđivao, o vatrogastvu je educirao i djecu. Kuća obitelji Komlenac u ponedjeljak je bila puna tuge. Mlada žena s dvoje djece, od kojih je curica tek beba u dobi od nekoliko mjeseci, smogla je snage primati sve koji su joj došli izraziti sućut i ponuditi pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:48