STRANKA FOKUS

‘Pozdravljamo smanjenje PDV-a na neke proizvode, ali onaj na el. energiju i plin treba trajno ukinuti‘

Vlada je, kažu, ovim setom mjera potpuno ignorirala visoke cijene goriva pa je nužno što prije smanjiti trošarine

Davor Nađi

 Damjan Tadic/Cropix

Stranka Fokus pozdravila je u srijedu smanjenje PDV-a na određene proizvode i usluge kao dio Vladina paketa ublažavanja rasta cijena energenata, no smatraju da je PDV na električnu energiju i plin trebalo trajno ukinuti.

Vlada je, kažu, ovim setom mjera potpuno ignorirala visoke cijene goriva pa je nužno što prije smanjiti trošarine, a s obzirom na to da postoji mogućnost da se smanjenje PDV-a na hranu i druge proizvode ne pretoči u smanjenje cijena, trebalo je ojačati kupovnu moć građana podizanjem neoporezivog dijela plaće.

Stranka Fokus podržala je uvođenje vaučera za ugrožene skupine građana i izrazila nadu da će se "jednog dana koncept vaučera primijeniti i na financiranje zdravstvenih usluga" kako bi građani imali izbora između javnih i privatnih klinika.

Upozorili su, međutim, da predstavljeni sustav vaučera i dodataka ne uzima u obzir imovinski cenzus i dohotke drugih članova kućanstva, a kod poljoprivrednika uzima u obzir samo površinu koja se obrađuje, a ne i rezultate proizvodnje.

"Za mnoge mjere koje nisu porezno rasterećenje nije naveden rok trajanja čime prijeti opasnost da ta viša razina javnih rashoda postane trajno opterećenje proračuna i izvor rasta javnog duga u budućnosti, čak i kada prođe inflatorni udar", ocijenili su iz Fokusa u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 21:30