POPUŠTANJE

POŽEGA I VIROVITICA TRAŽE OTVARANJE TRGOVINA I REDOVNO ODRŽAVANJE MISA Čačić želi da sve županije usklade zahtjeve

Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija već tri tjedna nemaju niti jednu novooboljelu osobu od virusa Covid-19
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Požeško-slavonska te Virovitičko-podravska županija, kao prvaci u borbi protiv Covida-19 u Hrvatskoj koji već tri tjedna zaredom nemaju novooboljelih, razmatraju mogućnosti ublažavanju određenih mjera zabrane s konkretnim prijedlozima Stožera civilne zaštite RH. Istodobno, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je molbu načelniku Stožera, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, da Stožer dokine mjeru obustave vjerskih okupljanja za katoličke župe na području tih županija.

Trgovine odjećom

- Poslali smo zahtjev Stožeru civilne zaštite RH da se omogući otvaranje i rad opskrbnih centara koji prodaju vrtni materijal, zatim proizvode za poljoprivredu, građevinski materijal i elektromaterijal pod istim uvjetima kakve imaju i trgovine prehranom. To smo poslali u nedjelju i čekamo odgovor - rekao je Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, te dodao da o otvaranju trgovina odjeće i obuće još nisu razgovarali.

- Tu bi se onda otvorilo i pitanje uslužnih djelatnosti, frizera... U utorak imamo sastanak s predstavnicima Ceha ugostitelja na kojem ćemo čuti i njihova razmišljanja. Zasad to nismo tražili, ali pratit ćemo što se događa u drugim županijama pa ćemo sukladno tome i reagirati. Svjesni smo da konačnu odluku ipak imaju epidemiolozi - izjavio je Neferović.

Cvjećare i pekare

Iz Virovitičko-podravske županije, pak, uputili su zahtjev za omogućavanje rada pekarnicama već od 6 sati te otvaranje pekarnica. O ostalim trgovinama se također razgovaralo na sjednici Županijskog stožera civilne zaštite, ali taj dio nije konkretiziran u smislu slanja zahtjeva u Zagreb.

- Prodajom cvijeća i presadnica na tržnicama te radom cvjećarnica i dostavom cvijeća želimo omogućiti cvjećarima mogućnost plasmana njihovih proizvoda. Ta djelatnost izrazito je razvijena na našem području - naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Osječko-baranjska županija također je od Nacionalnog stožera zatražila otvaranje trgovina bijele tehnike, dječje opreme, odjeće, obuće i tehničke robe.

Popuštanje mjera o slobodnom kretanju građana Karlovačke županije slijedila je još jedna značajna odluka za mještane pograničnih područja uz Sloveniju, kojima su dopuštene dnevne migracije na posao u susjednu zemlju.

Varaždinska županija radi na utvrđivanju procjene rizika djelatnosti koje bi mogle/trebale otvoriti vrata svojih trgovina. Taj će popis u utorak poslati na usuglašavanje ostalim hrvatskim županijama kako bi odluka bila jedinstvena i za sve županije donesena u istom trenutku.

Župan Radimir Čačić kaže kako ne može shvatiti da je Nacionalni stožer popustio pritiscima ukidanja e-propusnica za područja cijelih županija, “a istodobno ne vode računa o onome što nas hrani”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:55