ŽARIŠTE U SLAVONIJI

Pozitivne su još tri sestre iz đakovačkog samostana, niz županija prijavilo nove slučajeve

Stožer Osječko-baranjske županije objavio je da je dosad obrađeno ukupno 148 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna
Časna sestra sa zaštitnim maskama iz samostana Milosrdnih sestara svetog Križa
 Vlado Kos/Cropix

U Osijeku i Đakovu epidemiološka situacija je pod kontrolom, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite te dodao kako je u posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno četvoro novooboljelih od koronavirusa.

Epidemiološke službe uzele su obrise svih kontakata osoba pozitivnih na COVID-19, pa je u tijeku obrada oko 200 uzoraka.

Predstavnici osječkog KBC-a i Zavoda za javno zdravstvo obavili su u utorak i dodatne provjere stanja u Đakovu te su se, kako su izvijestili, izravno uvjerili u odličnu organizaciju života i epidemiološko-higijensku situaciju u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

"Svi prostori su detaljno dezinficirani, a uvjeti za samoizolaciju u samostanu su dobri, s tim da među časnim sestrama ima i više medicinskih sestara koje su stručne za pružanje stalne medicinske skrbi", izvijestio je županijski Stožer.

U laboratorijima osječkog KBC-a i županijjskog Zavoda za javno zdravstvo ukupno je obrađeno 148 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na virus COVID-19, i to tri osobe iz Đakova i jedna iz Osijeka, priopćili su iz Stožera.

Istaknuli su da je na području Županije trenutno 27 zaraženih - među njima je i 13 časnih sestara iz Đakova. Od sedam hospitaliziranih u osječkom KBC-u, pet je časnih sestara iz Đakova i dvije osobe iz Osijeka, no nitko nije životno ugrožen. Ostali oboljeli nalaze se na liječenju kod kuće, dodali su u Stožeru. Zbog simptoma i starije dobi hospitalizirana su dvojica svećenika, no njihovi testovi zasad su negativni, javlja Dnevnik.hr.

image
Samostan Milosrdnih sestara svetog Križa
Vlado Kos/Cropix

Napomenuli su kako su epidemiolozi odredili samoizolaciju za osobe koje su bile u kontaktu s novooboljelima, pa je trenutno pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 255 osoba.

- Ukupno imamo 13 pozitivnih osoba na području Đakova. Nekoliko je uzoraka nejasno i moramo ići dalje u dodatna testiranja i 'hvatanje' kontakata. Svi kontakti potvrđenih oboljelih su pod nadzorom, kazao je epidemiolog osječkog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul za HRT.

Rijeka: Jedna novooboljela osoba u županiji, vratila se iz Slovenije

U Primorsko-goranskoj županiji zabilježena je jedna novooboljela osoba od Covida-19, vratila se iz Slovenije i trenutno je na kućnom liječenju, doznaje se u srijedu iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Novooboljela osoba je iz Rijeke, koja se vratila s boravka u Sloveniji. Na kućnom liječenju je u samoizolaciji i ima blage simptome, navode iz stožera.

Na području Primorsko-goranske županije tako su sad četiri osobe pozitivne na koronavirus.

Primorsko-goranski Stožer Civilne zaštite PGŽ u utorak je zatražio hitno donošenje mjera pojačane kontrole dolazaka osoba iz država s rizičnom područjima zaraze kao što su BiH, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Načelnik stožera Marko Boras Mandić ocijenio je kako aktualna situacija u Hrvatskoj upućuje da su takve mjere potrebne. Sve osobe koje dolaze s tih područja, neovisno o tome jesu li gosti ili hrvatski državljani, trebaju proći epidemiološku obradu kako bi spriječili mogućnost unošenja virusa na područje županije, dodao je.

„Tražimo dakle isto postupanje i iste mjere kakve smo imali u vrijeme kada je epidemija eskalirala u susjednim talijanskim regijama. Također pozivamo sve organizatore manifestacije s okupljanjem većeg broja sudionika da osiguraju provedbu svih protuepidemijskih mjera, a ukoliko to nisu u mogućnosti da takve manifestacije ne održavaju“, istaknuo je Boras Mandić.

U Zagrebačkoj županiji jedna novozaražena osoba

U protekla 24 sata u Zagrebačkoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestila je Županija u srijedu.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije do srijede 24. lipnja do 11 sati evidentirano je 139 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

U odnosu na podatke od utorka, radi se o jednoj osobe više, stoji u priopćenju.

Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Nakon 28 dana jedan novozaraženi u Krapinsko-zagorskoj županiji

U Krapinsko-zagorskoj županiji jedna je osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u srijedu načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek i podsjetio da u toj županiji 28 dana nije bilo zaraženih koronavirusom.

Opet smo se vratili na ono što smo imali prije 28 dana. Tih 28 dana bili smo bez pozitivnih, a nažalost s današnjim danom imamo prvog pozitivnog iz Velikog Trgovišća, rekao je Ferek Jambrek i dodao da je riječ o osobi zaraženoj na području grada Zagreba.

Dodao je kako su se ljudi proteklih tjedana previše opustili te je upozorio da propisi, zakoni i pravila ne mogu mnogo pomoći ako ih se svi građani odgovorno ne pridržavaju.

"Kao turistička zemlja, otvorili smo granice, gospodarstvo mora raditi", istaknuo je Ferek Jambrek i dodao da gospodarstvenici dobro znaju kakva je situacija bila proteklih mjeseci kad mnogi nisu mogli raditi.

"Moramo imati suživot gospodarstva i virusa, a na nama je svima skupa da to ublažimo maksimalno koliko možemo", zaključio je načelnik krapinsko-zagorskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:35