IDEJA S MARKOVA TRGA

POZIV BOGATIM RUSIMA I ARAPIMA 'Vi nama novac, a mi vama putovnicu i obećanje da nećemo čeprkati po vašoj prošlosti'

Omisalj, 090813.U Zracnoj luci Rijeka odrzan je radni sastanak zamjenika zupana Primorsko-goranskog Marka Borasa Mandica i direktora aerodroma Tomislava Palalica, a potom i press konferencija na kojoj su objavljeni aktualni prometni rezultati i daljnji planovi razvoja i upravljanja Zracnom lukom. Zracna luka Rijeka biljezi najveci rast u usporedbi s ostalim hrvatskim aerodromima, a u prvih je 7 mjeseci ove godine vec premasen ukupni lanjski promet od 72000 putnika. Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

Prodaja hrvatskoga državljanstva stranim investitorima koji planiraju ulagati u Hrvatskoj najnovija je ideja vladajuće koalicije koja je probno puštena s Markova trga. Na ovaj način Vlada želi privući investitore, pri čemu u uvođenju “investicijskog domoljublja” Hrvatska ne bi bila iznimka u Europi. U nizu država, naime, postoje različiti programi koji imućnim stranim investitorima omogućuju povlašteno stjecanje državljanstva, piše Slobodna Dalmacija .

Negdje se, poput Malte, putovnice naprosto prodaju stranim bogatašima za 650.000 eura, a negdje, poput Španjolske i Portugala, stječu se nakon kupnje skupe nekretnine. Uglavnom državljanstvo služi kao mamac za neeuropske investitore, u prvom redu one iz arapskog svijeta, Rusije i Kine, kojima putovnica postaje ulaz za Europsku uniju. Uz to, s njom puno lakše putuju i posluju po cijelom svijetu jer za državljane EU-a malo zemalja ima vizni režim.

- Nismo donijeli definitivnu odluku o tome, ali da, razmišljamo o tome i želimo razgovarati. Zanima me što ljudi u Hrvatskoj kažu, misle li da netko tko nije na Interpolovoj tjeralici i dolazi u Hrvatsku kako bi uložio pet milijuna eura zaslužuje državljanstvo ili ne – kazao je jučer premijer Zoran Milanović.

Slaže se da stoji i pitanje o pravednosti dodjele hrvatske putovnice u zamjenu za investicije “jer netko drugi ovdje živi možda 15 godina, nema taj novac i ne može dobiti državljanstvo”, no ne boji se da bi prodaja hrvatskih putovnica mogla biti mamac za sumnjivi kapital.

- Za mene postoji kapital koji je kriminalnog porijekla, koji je rezultat kaznenog djela i u tom slučaju, u onoj mjeri na koje nas to tjera međunarodna pravna suradnja, mi tu moramo biti strogi i to ne dopustiti. No, sumnja u kapital postoji svagdje. Primjerice, londonski City krcat je ljudima koji su zaradili milijarde u Rusiji i u sličnim državama te su bez problema dobivali britansko državljanstvo i nitko ih nije pitao odakle im taj novac. Bili su jako motivirani da takve Ruse i druge privuku. Ni jedna država ne čeprka u zadnji detalj koje je porijeklo nekoga novca, a to najmanje rade u londonskom Cityju ili Parizu – konstatirao je Milanović

Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi kako bi pametnije bilo da se neki otoci, primjerice Vis, proglase poreznim oazama nego da se prodaju hrvatske putovnice strancima. Pitanje je, kaže i kakve investitore Hrvatska želi. One iz Europe ili iz trećih zemalja poput Rusa, Arapa i Kineza.

- Hrvatska je zemlja velikih poreza da bi bila privlačna za doseljavanje investitora. Pitanje je tko bi nam došao – dvoji Novotny.

Slične povlastice za bogate investitore nude, među ostalima, Malta, Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Cipar, Grčka, Francuska, Irska, Austrija, Mađarska…

U svakoj zemlji pravila su drukčija, a Malta je jedina članica koja se odlučila na izravnu prodaju državljanstva. Malteški parlament lani je odobrio prodaju državljanstva za 650.000 eura građanima trećih zemalja. Premijer Joseph Muscat procijenio je da bi se time u prvih godinu dana moglo prikupiti 30 milijuna eura. No, nakon pritiska Bruxellesa, morali su ograničiti i pooštriti uvjete, pa su uveli obvezu onima koji žele kupiti putovnicu da najmanje godinu dana moraju živjeti na otoku.

Velika Britanija daje dozvolu boravka bogatašima koji investiraju u zemlju više od milijun funta, a Mađarska ulagačima koji kupe propisanu količinu državnih dionica nudi službeno prebivalište. To su do sad učinili mnogi iz Indije, Rusije i Kine kojim mađarska putovnica otvara vrata Europske unije. U Austriji, lani, nije nitko dobio pasoš zbog “posebnih zasluga”, no godinu ranije bilo je 20-ak povlaštenih državljana među kojima i jedan saudijski hotelijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:36