NOVA FAZA CIJEPLJENJA

Poziv dobili zdravi 30-godišnjaci, a oni od 60 još čekaju. Ministarstvo: Imamo grešku u sustavu

Na platformi cijepise.zdravlje.hr došlo je do problema, a iz Ministarstva kažu da su kontaktirali i Google
 Damir Krajač/Cropix

Mlađi građani i oni bez komorbiditeta od nedjelje su počeli dobivati pozive za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu. Riječ je, tvrde nam, o popunjavanju mjesta koja su bila namijenjena prioritetnim skupinama, odnosno starijima od 65 i onima s komorbiditetima koji su odbili AstraZenecu, kojom se sada cijepi na Velesajmu.

No, po kojem se ključu pozivaju zamjenski građani i kako je moguće da potpuno zdravi 30-godišnjaci dobivaju pozive, a da oni dvostruko stariji, poput osobe od 60 godina s dijabetesom i hipertenzijom, još nisu pozvani?

Iz Ministarstva zdravstva kažu kako neovisno o tome kada je registrirana prijava na platformi cijepise.zdravlje.hr, stariji građani i pacijenti s kroničnim bolestima imaju prednost, a pozivi mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju se u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina i to isključivo prema algoritmu koji zamjenske kandidate traži s obzirom na dob i zdravstveno stanje. No, tvrde, naišli su na tehničke probleme.

- Zbog tehničke pogreške prilikom automatske obrade datoteke samo za utorak, i to samo za preostale termine, nisu se popunili termini prema potvrđenom algoritmu - kažu u Ministarstvu te ističu kako užurbano rade na otklanjanju pogreške.

Što se tiče načina pozivanja i stvaranja prioriteta, u Ministarstvu kažu da zainteresirani građani za cijepljenje koji spadaju u prioritetnu skupinu starijih od 65 godina i s kroničnim bolestima imaju prednost neovisno o načinu prijave. Objašnjavaju da pacijentima s kroničnim bolestima prednost daje liječnik obiteljske medicine, a prednost po dobi dodjeljuje sama platforma cijepise.zdravlje.hr.

Budući da platforma filtrira prema godištima, iz Ministarstva kažu da su u kontaktu s Googleom jer su primijetili da dio poruka odlazi u elektroničku poštu za promociju.

Kontakti s Googleom

- Kao posljednja aktivnost, zbog uočenog ponašanja kod određenog dijela e-mail poruka, koje i nadalje završavaju klasificirane kao Promotions elektroničke poruke, i to samo ako im se pristupa kroz Google klijentske aplikacije, u tijeku je kontaktiranje tvrtke Google kako bismo ovu poruku ispravno klasificirali - pojašnjavaju iz Ministarstva.

Dodaju i da su tijekom prošlog tjedna izvršene nadogradnje postojećeg obavijesnog sustava CEZIH-a i elektroničke pošte Ministarstva zdravstva.

S druge strane, građani koji bi se trebali cijepiti u trećoj fazi, a koji su se prijavili obiteljskom liječniku, pitaju jesu li oni negdje zavedeni i hoće li dobiti poziv na cijepljenje. Resorno Ministarstvo kaže da će biti pozvani kada dođu na red.

- Od prošlog tjedna je na platformu isporučena mogućnost sinkronizacije lista zainteresiranih od strane obiteljskih liječnika sa središnjim sustavom registriranih cijepise.zdravlje.hr. Neovisno o tome što su same liste sinkronizirane, i dalje je omogućeno da u situaciji prioritetne potrebe za cijepljenjem obiteljski liječnici mogu dodijeliti termin rizičnom pacijentu - kažu.

Lista čekanja

Naglašavaju i da redni broj koji se nalazi ispred prijave za cijepljenje u sustavu cijepise.zdravlje.hr ne predstavlja listu čekanja na osnovi koje građani dobivaju termin za cijepljenje. Riječ je o jedinstvenom identifikatoru prijave koja služi za registraciju broja ukupno prijavljenih zainteresiranih građana.

Ponedjeljak je bio četvrti dan masovnog cijepljenja protiv koronavirusa na Zagrebačkom velesajmu, a obilježen je dosta dobrim odazivom naručenih građana. Samo u prvoj smjeni, do 13 sati, cijepljeno je 1599 naručenih građana, dok se u drugoj smjeni, od 14 do 19.30 sati, očekivalo još otprilike nešto manje od tog broja.

Ukupno se dnevno naručuje do tri tisuće pacijenata, iako je maksimalni kapacitet brojnih punktova za cijepljenje čak oko pet tisuća pacijenata dnevno.

Pitanja i odgovori

Kako je moguće da je poziv u ponedjeljak stigao osobi od 30 godina bez komorbiditeta, a osobi od 60 godina s dijabetesom i hipertenzijom, koja se prijavila i svojoj liječnici i preko platforme, još nije?
- U Ministarstvu tvrde da je algoritam na platformi cijepise.zdravlje.hr postavljen tako da u slučaju da netko stariji ili s komorbiditetima odustane, njegovo mjesto zauzima osoba koja je prva sljedeća po dobi ili zdravstvenom stanju. No, kažu, zbog tehničke pogreške prilikom automatske obrade datoteke samo za utorak, nisu se popunili termini prema takvom algoritmu.

Što je s osobama koje su se prijavile samo svojim liječnicima i nisu se javile na platformu?
- Obiteljski liječnici od prošlog tjedna imaju mogućnost da svoje pacijente upišu i za termine cijepljenja na velikim punktovima, poput Velesajma, i putem platforme, jer oni sami više neće cijepiti građane. Međutim, dobar dio njih to nije učinio

U Sisačkoj županiji na cijepljenje pristalo samo 20 posto učitelja

Točan datum početka cijepljenja prosvjetara i model organizacije bit će, doznajemo, poznat danas. U Ministarstvu preferiraju model cijepljenja po županijama, no potvrdu o tomu očekuju od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Definirano je da će se cijepljenje zaposlenika škola i vrtića, koji spadaju u drugu prioritetnu skupinu, odvijati na posebno organiziranim punktovima, u većim školama ili školskim sportskim dvoranama, prema modelu kakav je sredinom ožujka primijenjen u prioritetnoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tezu da sada ne žure s cijepljenjem prosvjetara jer su škole 16 županija i Grada Zagreba dobrim dijelom prebačene na online nastavu, u Ministarstvu odbacuju.

- Ministarstvo je u stalnom kontaktu s HZJZ-om te će cijepljenje biti organizirano u najkraćem roku, u skladu s dostupnim dozama cjepiva ili postupno po županijama ili istodobno.

Datum do kojega će svi zaposlenici biti cijepljeni ovisit će, osim o količini cjepiva, i o odazivu na cijepljenje. Modeli izvođenja nastave apsolutno ničime ne utječu na plan cijepljenja zaposlenika, kažu u MZO.

Izuzetno slab interes za cijepljenje pokazali su prosvjetari u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od njih oko tisuću, interes za cijepljenjem izrazio je 601 djelatnik.

Međutim, cijepilo ih se svega 189, odnosno 31 posto prijavljenih, ili ukupno 20 posto sisačko-moslavačkih zaposlenika škola i vrtića.
- Prema informacijama iz škola, mogući razlog slabog odaziva bio je u ponuđenom cjepivu Astra Zenece.

Zašto se tim cjepivom ljudi nisu željeli cijepiti, ne znam. Osobno ne bih odbio nijedno cjepivo baš zato što radim u školi, kaže sindikalni povjerenik Preporoda, profesor u OŠ "Zorke Sever" u Popovači, Nikola Bartulić.

Prema podacima Ministarstva, u Petrinji se od 84 prijavljena (iskazan interes) cijepilo njih 23, u Hrvatskoj Kostajnici od 67 samo 16, u Sisku 54 od prijavljenih 188, a u Topuskom osam od 42. U Dvorani Brezovica od prijavljenih 220, na cijepljenje je došlo njih 88. (M. Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 01:13