DIJANA ZADRAVEC

Pozivala se na Plenkovića, liječila je Milijana Brkića, a u stranci kažu: Ona ima VIP status!

Doc. dr. sc. Dijana Zadravec rođena je u Čakovcu, medicina je bila njezina strast - ima specijalizaciju iz radiologije i užu specijalizaciju iz neuroradiologije u KBC-u Sestre milosrdnice
 Ronald Goršić / CROPIX

Ambiciozna? To je preslaba riječ kojom bi opisao Dijanu Zadravec. Njezin dolazak u Zagreb i aktiviranje na političkoj sceni uvijek je bilo povezano uz neka imena iz vrha stranke. Zapravo, kako je točno išao taj uspon, većini nas koji smo u stranci od prvog dana i nije baš jasno, ali odjednom je dobila status stranačke VIP osobe – kaže nam jedan HDZ-ovac.

Kao novo lice, s nikakvim političkim iskustvom, dodaje, stvorila se nevjerica među stranačkim kolegama, pogotovo kada se počela spominjati kao možebitna ministrica zdravstva u vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine. Drugi stranački kolega, pak kaže, kako je više sama sebe prezentirala kao prijateljicu visokih stranačkih dužnosnika nego što je to zapravo bila istina.

Ipak, činjenica je da je jedno vrijeme njezino ime bilo vezano uz ministarsku funkciju. Da to i nije bilo daleko od istine, govori činjenica da ju je stranka slala na zdravstvena sučeljavanja, uz Dragu Prgometa, koji je također slovio kao jedan od kandidata HDZ-a za tu poziciju. Na kraju je Milan Kujundžić postao ministar, a Zadravec je pomalo pala u drugi plan.

Čeka se odluka

Obavljala svoj posao u KBC Sestre milosrdnice, za širu javnost, u tišini, kao zamjenica ravnatelja. No, ove srijede njezino se ime pojavilo na poprilično neugodan način. Jutarnji sastanak u Vinogradskoj završio je fizičkim obračunom u kojem je Zadravec navodno nasrnula na šeficu nabave bolnice, inače, također HDZ-ovku Miju Primorac.

Izvori iz bolnice kažu da će obje dobiti opomene, a za Zadravec će to očito značiti gubitak funkcije zamjenice ravnatelja. S druge strane, s obzirom na to da je intervenirala I. policijske postaje, ostaje vidjeti hoće li biti prekršajno ili kazneno gonjena.

- U bolnici je često znala govoriti kako je prijateljica Andreja Plenkovića, a liječila je i Milijna Brkića, kojemu se predstavljala kao sposobna. Tako da se pričalo da ju je i on malo pogurnuo – priča nam liječnik iz KBC-a. Okolnosti su se na izborima promijenile, jer Zadravec nije dobro prošla na preferencijalnim glasovima te je u I. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio upravo Andrej Plenković, doživjela, blago rečeno, potop, tako da više nije bilo šanse da se kao šefica zdravstva preseli na Ksaver.

Zadravec je prije dvije godine, svoju čast branila i na zagrebačkom sudu. Naime, u jednom postupku, koji je okončan u njezinu korist pojasnila je poznanstvo s premijerom. Jutarnji je dobio uvid u presudu i iskaz doktorice Zadravec. Za sebe je na sudu rekla da je neuroradiologinja, zamjenica ravnatelja, v.d. predstojnice kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, pročelnica Katedre za opću i dentalnu radiologiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, voditeljica Referentnog centra za bolesti glave i vrata i predsjednica Hrvatskog neuroradiološkog društva.

- Andreja Plenkovića poznajem privatno. Poznanici smo. Bio je u dugogodišnjoj vezi s mojom prijateljicom. Prije tri godine sam se politički aktivirala. Učlanila sam se u HDZ i sudjelovala u parlamentarnim izborima, a 2017. sam se spominjala u medijima kao potencijalna ministrica zdravstva. Mediji su me obezvrijedili. Iznesen je cijeli niz neistina o meni. Ja sam jako puno ulagala u sebe, a prikazalo me se kao nečiju ljubavnicu koja je isključivo zbog toga došla na funkcije koje obnašam. Zamjenica ravnatelja nisam postala za vrijeme dok je Plenković bio premijer – govorila je Zadravec. Dodala je i da su se i kolege na poslu prema njoj promijenili.

Specijalizacija u Vinogradskoj

- Nitko me izravno ništa ne pita, ali su i dan danas prisutni ironični komentari tipa: ‘Kako je premijer?’. Sam ravnatelj bolnice mi je rekao da su rezultati koje sam postigla značajni, ali da je bitna i sama percepcija koju javnost o meni ima – rekla je Zadravec i objašnjavala dalje kako su “u Ministarstvu zdravstva jednom prilikom su komentirali da je šteta što je moje napredovanje završeno jer da, i ako bi bila imenovana na neku funkciju, mediji bi se odmah ustali”.

- Ima dojam da je okolnost što premijer nije reagirao na sve objavljene neistine o meni osnažila mnoge ljude da me napadaju dalje, pa je tako ravnatelj rekao da će tražiti da me se smijeni s pozicije v. d. ravnatelja. Nekako sam stekla dojam da me se koči na svim poljima samo kako se moje napredovanje ne bi povezalo s premijerom. Kroz medije me se provlači radi obnove licence – zaključila je Zadravec, otkrivši da ponekad “popije tabletu za smirenje kako bi lakše funkcionirala.”

Unatoč svemu, kažu nam sugovornici, njezini apetiti, nisu nestali.

Doc. dr. sc. Dijana Zadravec rođena je 5. rujna 1973. u Čakovcu. Medicina je bila njezina strast tako da je nakon završetka Medicinskog fakulteta u Zagrebu završila specijalizaciju iz radiologije i užu specijalizaciju iz neuroradiologije u KBC-u Sestre milosrdnice (2009. - 2011.). Dio specijalizacije odradila je u OB Čakovec, a dio u Vinogradskoj. Kako doznajemo u čakovečkoj bolnici, bila je u braku s ginekologom, no kako se brak raspao, prijavila se na posao u tu zagrebačku bolnicu. Kako još nije bila odradila dug Čakovcu zbog specijalizacije, morala je vratiti 40 tisuća eura.

- Bilo je natezanja oko vraćanja novca, no na kraju je pokrila trošak – kaže nam liječnik iz Čakovca.

Slučaj licenca

Za medije je o tom slučaju govorila kako je nakon godinu dana staža i tri godine rada u Hitnoj pomoći, počela specijalizirati u Čakovcu, u Županijskoj bolnici. Program je koncipiran tako da se drugi dio specijalizacije odrađuje u kliničkim bolnicama, pa je drugi dio odradila u KBC-u “Sestre milosrdnice”. Tada se javila na natječaj za specijalizaciju u KBC-u “Sestre milosrdnice”, dakle baš za tu bolnicu, i to je onda značilo da mora vratiti dug bolnici iz Čakovca koja je financirala početak moje specijalizacije.

Njezina prva funkcija u Vinogradskoj datira iz 2013., kada je bila vršiteljica dužnosti Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a “Sestre milosrdnice”.

- Već u to vrijeme su počeli problemi. Jako puno zaposlenika bolnice nije bilo zadovoljno nastupom Zadravec, tako da je bila pisana peticija pa je maknuta s pozicije vršiteljice dužnosti – priča nam dugogodišnji zaposlenik bolnice. Svi znaju, dodaje, kako je kasnije pretendirala i na mjesto ravnatelja Marija Zovka, no to joj nije pošlo za rukom.

- I dalje su svi nezadovoljni njezinim nastupom prema podređenima, ali s obzirom na to da stalno prijeti, više se nitko ne usudi potpisati prijavu protiv nje, nego usmeno prijavljuju ravnatelju koji s takvim informacijama “s hodnika” ne može ništa – kaže nam liječnik iz bolnice. U intervjuima je govorila o svojoj praktički cjeloživotnoj edukaciji. - Ako ubrojimo osnovnu i srednju školi, to je u startu 12 godina, pa šest godina fakulteta, četiri godine specijalizacije iz radiologije, dvije godine subspecijalizacije neuroradiologije, dvije godine za europsku diplomu iz neuroradiologije, koju ima svega nekoliko ljudi u Hrvatskoj, i na koncu doktorski studij koji je trajao tri godine.

Dakle, sve skupa 29 godina, od samog početka školovanja... Ako ne ubrajamo osnovnu i srednju školu, onda je to 17 godina učenja i rada – govorila je. Što se tiče njezina privatnog života, naglašavala je kako su ona i brat bili odgojeni u katoličkom duhu, te da su redovito išli na mise, a i danas joj je vjera bitan dio života. - Djece nemam. Moja mama ima desetero braće i sestara, a tata petero, tako da imam puno bratića i sestrični.

Moj je otac radio u Njemačkoj i u Rusiji u građevini, a mama se brinula o bratu i meni. Svoje javne nastupe praktički sam uvježbala u crkvi jer sam od devete godine čitala na misi. To mi je bilo jako korisno kasnije na fakultetu jer treba stati pred studente i držati predavanje – rekla je u jednom intervjuu. Zadravec je u medije dospjela i u svibnju 2018. Naime, tada je Jutarnji list doznao kako je šest mjeseci radila bez licence. To nam je potvrdila i ona sama te je smatrala kako je Hrvatska liječnička komora dužna obavijestiti da mora obnoviti licencu.

U konačnici, i to se riješilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:06