ČELNIK MOSTA

'Pozivam Karamarka da pokaže da mu je stalo do domovine, a ne do osobne karijere i da odstupi'

 Denis Jerkovic / CROPIX

Čelnik Mosta Božo Petrov u subotu poslijepodne u Metkoviću se obratio novinarima.

- Hrvatska je danas u podređenoj poziciji samo zbog jedne osobe koja je teret, a to je Karamarko. On snosi političku odgovornost. Nadam se da će HDZ biti demokratska stranka kakav naziv i nosi, a ne faraonska, i da će znati što znači termin politička odgovornost.

- Kad bi Karamarko i htio preslagivanje s Mostom, mi nikada na to ne bismo pristali - kazao je i dodao kako je Hrvatska MOST-u u srcu, a ne u džepu.

- To je i savjet svakom onom tko pokuša Karamarka u Saboru spasiti preko preslagivanja - zaključio je Petrov.

Nakon što se obratio medijima, čelnik Mosta gostovao je i u Dnevniku N1 televizije te je ponovio da je za sve kriv jedan čovjek - Tomislav Karamarko.

- Mislim da je danas cijela Hrvatska u krizi radi jednog čovjeka, Most nikad nije grabio fotelje i nikad nam se nije bio problem povući ukoliko će to značiti stabilizaciju.

- Ukoliko u HDZ-u znaju za termin političke odgovornosti, ne mora se završiti na ovakav način. No, u ime HDZ-a progovara samo Karamarko. To su njegove osobne želje, a ne ono što, nadam se barem, misli HDZ - komentirao je Petrov krizu vlasti.

- O sukobima ne želim govoriti, mi smo od samog početka podržavali Vladu i dali smo podršku premijeru Oreškoviću. Ono što se uspjelo napraviti na koordinaciji ministara i članova Vlade je besprijekorno funkcioniralo. U trenutku kad se pokazala osobna kompromitacija Karamarka, odnosi između nas su se pogoršali. Hoće li Karamarko imati podršku, nadam se da neće zbog građana Hrvatske.

- Dugoročno bi bilo dobro da vlada opstane. Ja pozivam Karamarka da pokaže da mu je stalo do domovine, a ne do osobne karijere i da odstupi. Neka pokaže da je spreman na žrtvu, a ne da žrtva bude Hrvatska – komentirao je Petrov i napomenuo da nijedan član Mosta neće dati podršku Karamarku.

- Ne znam o kakvom preslagivanju Karamarko govori, da je to bilo moguće to bi pokušao odmah u startu. Mi smo beskompromisni, a nadam se da će i svi ostali zastupnici pokazati tko su i onemogućiti da se odgovornost jednog čovjeka prenese na državu.

- Što se tiče budućih događanja, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Most ima 15 ruku i sigurno neće rušiti vladu, a HDZ mora pokazati jel' mu stalo do Vlade do države i njezinih građana – zaključio je.

'Ovo nije domoljublje, nego zaštita jednog čovjeka'

Petrov je nakon toga gostovao i u emisiji RTL Danas.

- Zadnjih mjesec i pol dana se pokazalo tko to zaista ne štiti nacionalne interese. I nakon svega što je isplivalo u javnost, oni bi preslagivali vladu i govore da će štititi nacionalne interese. Ovo nije nikakva ljubav prema Hrvatskoj, ovo je zaštita jednog čovjeka. Pokušava se napraviti hibridno čudovište od jedne Vlade.

- Nema govora o našem preslagivanju s nekim drugim, i ti drugi su se pokazali kao osobe koje ne poštuju druge i oni koji su pokušali rušiti Most – komentirao je Petrov mogućnost suradnje s SDP-om.

- I Milanović i Karamarko bi se trebali pitati je li im stalo do države ili hrvatskih interesa. Godinama je pričao o ljubavi prema državi, a sada sve baca na pod, i osobu koju je predložio. Orešković nema razloga polagati račune meni kao potpredsjedniku, imao je pravo biti u SOA-i i vjerujem da radi najbolje u interesu Hrvatske – kazao je šef Mosta.

- Nadam se da su građani uvidjeli što je Most pokušavao napraviti, dok god su nas tukli lažnim informacijama, mi smo izdržali. Danas kada isplivavaju detalji u javnost, nadam se da je svima jasno što smo pokušavali napraviti.

- Nije mi žao što smo s HDZ-om u Vladi. Jer Karamarko ne znači HDZ. Ako u HDZ-u postoji razum, onda bi Karamarko sam trebao shvatiti da treba sam odstupiti od dužnosti.

- U ponedjeljak ću nastaviti raditi svoje dužnosti, jer mislim da nemamo pravo gubiti dane. Od početka smo radili dva dana za jedan i tako ćemo nastaviti – zaključio je Petrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:54