ŠTETNE PROMJENE

Poznata meteorologinja otkriva kakva će biti zima: ‘Prošli tjedan dogodilo se nešto neviđeno...‘

‘U nekom ćemo trenutku imati jednu ili dvije snažnije epizode s polarnim zahlađenjima...‘

Dunja Mazzocco Drvar

 Luka Gerlanc/goran Mehkek/cropix/

Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar je za N1 televiziju komentirala klimatske promjene, a osvrnula se i na to kakva nas zima čeka ove godine.

Mazzocco Drvar kaže da se ne može baš za svaki ekstremni klimatski događaj reći da je povezan s klimatskim promjenama, no za neke se to ipak može reći.

- Atmosfera je za jedan, dva stupnja toplija nego prije 100, 150 godina i to ukazuje da neke promjene imaju veze s klimatskim promjenama. Toplinski valovi… Neki od najtoplijih mjeseci su bili lipanj, srpanj, kolovoz, globalno i u Hrvatskoj. Nikad se nije dogodilo da se tri dana zaredom digne plima i poplavi rive kao prošli tjedan, rekla je.

S klimatskim se promjenama, kaže Mazzocco Drvar, može boriti prestankom korištenja fosilnih goriva i emitiranjem stakleničkih plinova, kao i prilagodbom. Ističe da se nismo na vrijeme počeli boriti s klimatskim promjenama.

- Ovo sve što se događa je štetno, ali i pozitivno jer se počela dizati svijest da je riječ o nečemu što dosad nismo imali i da se mora nešto napraviti.

Brojna istraživanja pokušavaju doći do zaključka je li za klimatske promjene odgovoran čovjek.

U Splitu je, primjerice, zabilježeno 76 tropskih noći, a moglo bi doći i do toga da cijela ljetna sezona bude obilježena tropskom klimom.

- Bojim se da naša djeca neće doživjeti povratak na staro. Nadam se da će doživjeti trenutak kad ćemo zaustaviti štetno djelovanje. Negdje tamo prema kraju stoljeća, možda ćemo moći doživjeti to da krenemo prema stanju koje smo mi u našem djetinjstvu poznavali kao normalu, rekla je Mazzocco Drvar za N1.

Upitana o godišnjim dobima, rekla je da je posljednji trajniji snijeg pao 2007. ili 2008. godine.

- Današnja djeca, barem u urbanim sredinama, ne znaju kako je živjeti u sredinama u kojima ima snijega. Jako se puno toga mijenja. Sezone već sada vidimo da se mijenjaju, vidimo produženje ljetne sezone. Nije isto kroz cijelu godinu. Kod nas je u perspektivi do sredine stoljeća, jasno da ćemo najveća zatopljenja osjećati upravo ljeti. Sljedeća sezona je zima, primjećujemo porast temperature. A onda dolaze proljeće i jesen kao sezone koje manje reagiraju. To znači da će nam se godina izjednačiti… To utječe i na pomake u vegetaciji, pojasnila je i dodala da će i ova zima vjerojatno biti toplija od prosjeka:

- Znanstvenici su već predviđali da će s prvim El Ninom pojačati i sve ovo što znamo kao klimatske promjene jer on donosi nešto toplije vrijeme. I ova zima će vjerojatno biti toplija od prosjeka. Ali u nekom ćemo trenutku imati jednu ili dvije snažnije epizode s polarnim zahlađenjima koja nam znaju doći. Imali smo to prije, sa snijegom u Splitu, ledom u moru… Možemo očekivati toplu zimu u nekom srednjaku, ali pripremila bih se na, vjerojatno u kasnijoj zimi, pokoju epizodu s nekim ekstremnijim vremenom, rekla je meteorologinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:58