LOŠI KREDITI

POZNATI AMERIČKI FOND SPAŠAVA HRVATSKE BANKE? Kompanija KKR u Italiji preuzima nenaplative obaveze

 Getty Images

Američki fond za rizični kapital Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) došao je Italiju kako bi od vodećih banaka u zemlji otkupio kredite koje ne mogu naplatiti.

S Intesom Sanpaolo i Unicreditom, vlasnicama PBZ-a i Zagrebačke banke, potpisao je sporazum o razumijevanju kojem je cilj “maksimizirati vrijednost odabranih portfelja korporativnih kredita pod restrukturiranjem”.

Sporazum uključuje i tvrtku za savjetovanje u restrukturiranju Alvarez & Marsal, a trebao bi rezultirati stvaranjem posebnog poduzeća ili financijskog “vozila” u koje će biti premješteni loši krediti banaka vrijedni nekoliko milijardi eura.

Na taj način banke će očistiti dio svoje bilance i dobiti svjež kapital, što znači da će spremnije dočekati predstojeću provjeru njihova zdravlja za koju se priprema Europska centralna banka. Budući da je KKR ušao u posao s vlasnicima najvećih hrvatskih banaka, čini se izglednim i njegov angažman u Hrvatskoj, gdje je, također, mnogo kredita koje dužnici ne mogu vraćati, a za njih su založili vrijedne nekretnine.

O američkim fondovima rizičnog kapitala već se ozbiljno razgovara i u hrvatskim poslovnim krugovima, ali mogu se čuti i pozivi na oprez.

Pionir u ovom poslu otkupa kredita upravo je KKR, multinacionalni fond rizičnog kapitala sa sjedištem u New Yorku, koji je još 1976. osnovao Jerome Kohlberg, rođak Henryja Kravisa i Georgea R. Robertsa, današnjih partnera koji upravljaju fondom. Prethodno su zajedno radili u globalnoj investicijskoj banci Bear Stearns, gdje su proveli prve otkupe kredita.

Iako o imenima još nitko ne želi govoriti, prema riječima menadžera u jednom hrvatskom fondu, mali su izgledi da u Hrvatsku dođu ti multinacionalni fondovi.

Domaće banke danas ne mogu naplatiti gotovo 30 posto kredita odobrenih poduzećima i, razumljivo, zainteresirani su za njihovu prodaju onome tko bi s njima uzeo i založene nekretnine i donio im svjež novac. No, uz nepouzdanu domaću administrciju i moguće komplikacije, ostaje dvojba koliko su manje poznati fondovi rizičnog kapitala kapitalizirani i spremni za brze isplate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:35