FINANCIRANJE PROGRAMA KULTURE

POZNATI HRVATSKI PJESNIK UKLJUČIO SE U SUKOB GRADONAČELNICE I KULTURNJAKA Napisao joj je pjesmu naslova 'Sisački šerif'

Slavko Jendričko, Katarina Ikić Baniček
 Mate Piškor, Goran Mehkek / HANZA MEDIA

U sukob sisačke gradonačelnice i kulturnjaka Siska, koji Kristini Ikić Baniček zamjeraju netransparentnost u financiranju kulture, te minimalno ili nikakvo financiranje brojnih kulturnih događaja, među kojima Kvirinovih poetskih susreta i sisačkog orguljaškog festivala, na osebujan način uključio se i poznati hrvatski pjesnik, Siščanin, Slavko Jendričko.

On je o sukobu gradonačelnice i dijela kulturnjaka napisao pjesmu koju je nazvao „Sisački šerif“. Pjesma glasi:

U trošnoj lađici
na oblačnom nebu
svijetlim sisački
šerif u mini šosu

s licem žene u grad
sigurno sletim
raširene suknje
poput padobrana

svakoga dana nekoga
smaknem iz puke obijesti

sumnjivce preventivno
tko će realno opasnog
nepogrešivo prepoznati
među tolikom stokom

svatko se može neočekivano
uhvatiti lopate voljan
kopati mi temelje groba.

Da podsjetimo, bivši predsjednik Kulturnog vijeća grada Siska Nebojša Borojević objavio je kako će zatražiti da se u preambuli odluke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček o financiranju programa javnih potreba u kulturi, rečenica koja glasi „prema prijedlogu Kulturnog vijeća grada Siska“ ispravi u "suprotno od prijedloga Kulturnog vijeća". Borojević kaže da to traži jer se u gradonačelničinoj odluci radi o gotovo potpunoj promjeni njihova prijedloga.

- Gradonačelnica je dodijelila samostalno, suprotno od prijedloga Kulturnog vijeća 88 posto sredstava, a samo 12 posto prema prijedlogu vijeća, a poziva se na nas. Osim što je u potpunosti suprotan od odluke o osnivanju i namjere osnivanja Kulturnog vijeća, ovakav je postupak krajnje ponižavajući i obezvrjeđujući prema članovima vijeća, ističe Borojević.

On je istovremeno, u znak solidarnosti s kulturnim djelatnicima, kao osnivač legendarne amaterske kazališne družine DASKA odbio novac koji je gradonačelnica odobrila za tu kazališnu družinu. Nastavlja kako odluku „o kojoj nitko od članova KV-a nije obavješten, da se Matici sredstva za „Kvirinove poetske susrete“ sa 10.000 kuna (koje smo predložili 12.1.2018.g. na posljednjoj sjednici KV-a) smanje na 2.000 kuna, smatram ne samo umanjenjem nego ponižavanjem i Matice i Susreta. Tijelo koje je to odlučilo nije Kulturno vijeće nego neko drugo tijelo. Neko tijelo bez duše. Mislim da bi Matica od Grada svakako trebala tražiti obrazloženje“, zaključuje Nebojša Borojević.

U isto vrijeme, predsjednica sisačkog ogranka Matice hrvatske Đurđica Vuković javno pita „Kome smetaju Kvirinovi poetski susreti“, tradicionalna pjesnička manifestacija. Iz Matice hrvatske vrlo direktno optužuju vodstvo grada da dodjelom „svega 2.000 kuna za „Kvirinove poetske susrete“ zapravo želite ugasiti tu manifestaciju i 'otjerati pjesnike iz Siska'“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:37