ROBERT PAULETIĆ

POZNATI KVIZAŠ I PUTOPISAC IDE NA IZBORE SA ŠKOROM Za Jutarnji objasnio zašto se priključio Domovinskom pokretu i što bi tražio od mogućih partnera

 
 Damir Krajač / CROPIX

Robert Pauletić, poznati hrvatski kvizaš i putopisac, koji je bio i zamjenik ministra turizma u prvoj Vladi HDZ-a, odlučio se priključiti Domovinskom pokretu Miroslava Škore i bit će visoko na listi u X. izbornoj jedinici.

Zašto Domovinski pokret?

- Zanimljivo je da je Domovinski pokret prva stranka kojoj sam pristupio u životu. Kad sam, naime, bio uz Most, bio sam nestranačka osoba. Sviđa mi se sve što govori Miroslav Škoro, mislimo isto o hrvatskoj politici i hrvatskoj budućnosti. Domovinski pokret ima slične ciljeve kao i Most, a privuklo me i to što su u Domovinskom odboru stranke ugledni Dalmatinci, poput glumca Vedrana Mlikote, novinara Josipa Jovića i vinara Nikole Grabovca. Netočno je da je riječ o stranci ekstremne desnice, kako to neki zlonamjerno imputiraju. Dompok je desni centar, a to što smo privukli i neke desnije stranke za ove izbore nikako ne znači da smo mi išta desnije od desnog centra. U Hrvatskoj, uostalom, i nema ekstremne desnice. Dompok je zapravo umjereno konzervativna, domoljubna stranka. Plenkovićev HDZ je klijentelistička stranka bez ideologije, koja će koalirati bilo s kim, samo da ostane na vlasti. HNS i Pupovac su dokaz za to.

Kako će izgledati lista u X. izbornoj jedinici, na kojem ćete vi mjestu biti, a tko će nositi listu, Ruža Tomašić?

- Sad se to upravo usuglašava u vrhu stranke. Mogu vam reći samo da ja neću nositi listu u X. izbornoj jedinici, nije mi to ni bila želja.

Split, 200117.
Robert Pauletic, kandidat za gradonacelnika Splita.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Robert Pauletić

Što će biti interes vašeg djelovanja?

- Želim pomoći Domovinskom pokretu da krene u ozbiljne promjene. Posljednjih godina je dvovlašće HDZ-a i SDP-a načeto i treba uporno djelovati na tome da se ta štetna simbioza za Hrvatsku konačno i sruši, da nove snage dođu na vlast, da se provedu reforme i da se smanji državna birokracija, koja je glavni kočničar napretka zemlje. Željeli bismo zaustaviti odlazak mladih Hrvata iz zemlje. Ako to i ne uspijemo odmah na ovim izborima, nadam se da ćemo uspjeti u dva koraka, u dva uzastopna izborna ciklusa. Moj posebno bitan interes je Dalmacija, i to ne samo X. izborna jedinica, nego cijela Dalmacija. Dalmatinci su na koljenima, privreda je opustošena. Trebaju nam ulaganja države, bolja gospodarska strategija za Dalmaciju i da konačno krene ta decentralizacija.

Je li moguća koalicija s HDZ-om nakon izbora?

- Tko zna što će biti nakon izbora. Osim toga, ne mogu govoriti u ime stranke, ja nisam taj koji kreira nacionalnu političku strategiju. Mogu reći ono što bih ja napravio na mjestu Miroslava Škore, tražio bih od mogućih partnera mjesto premijera, ništa manje. A moguća je i velika koalicija HDZ-a i SDP-a. Mislim čak da je gospodinu Plenkoviću svjetonazorski bliži SDP, nego mi. On je HDZ okrenuo oštro ulijevo, po meni čak ljevije od centra. Koliko god bi moguća velika koalicija bila jako štetna za Hrvatsku u idućim godinama, s druge strane možda po jednoj stvari ne bi bila loša, jer bi u tom slučaju glasači napokon progledali i shvatili da HDZ-u i SDP-u ideologija ne igra ulogu, da se oni bore samo za sinekure i povlastice i da u osnovi uopće nisu različiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:03