RIJEČ SINOPTIČARA

Poznati meteorolog otkrio gdje je zrak najlošiji i koje su čestice posebno opasne

Gradovi najizloženiji lošijoj kakvoći zraka uglavnom su u unutrašnjosti i mjestima gdje ima dosta prometa, industrije i izgaranja

Arhivska fotografija, Zagreb

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

Pojedinosti o zagađenju zraka koje muči gotovo cijelu Hrvatsku i o tome koje su čestice posebno opasne za ranjive skupine, detaljnije je u Dnevniku Nove TV u petak objasnio meteorolog Ivan Čačić.

- Čestice manje od 2 mikrometra i one jednake ili manje od 10 mikrometara osobito su opasne i upravo Svjetska meteorološka organizacija ima cijeli niz motrenja i podatka o tome - rekao je Čačić.

Dodaje da su osobito opasne vezano uz respiratorne probleme kod ranjivih skupina poput starijih osoba, trudnica i djece. Uzroka loše kvalitete zraka, kaže, ima više.

- Ima nekoliko elemenata zbog čega se to događa. S jedne strane su izvori onečišćenja, a to je najčešće promet i izvori izgaranja. Sada po zimi, vezano uz drvo i ugljen. S druge strane imate vremensku situaciju gdje nema velike razlike u tlaku, nema vjetra i ne dolazi do provjetravanja. Te čestice onda ostaju na mjestu gdje izviru i stvaraju velike koncentracije opasne za zdravlje - objašnjava meteorolog.

Gradovi koji su najizloženiji lošijoj kakvoći zraka, dodaje, uglavnom su smješteni u unutrašnjosti i najčešće u mjestima gdje ima dosta prometa, industrije i izgaranja, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:01