GORDAN LAUC

POZNATI MOLEKULARNI BIOLOG PODIJELIO ZANIMLJIVU ANALIZU PRIJENOSA COVIDA-19 'Ovi primjeri pokazuju da je virus jako zarazan'

 
Gordan Lauc
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordan Lauc oglasio se na Facebooku gdje je podijelio analizu prijenosa Covida-19 u Singapuru koju je napravio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Lauc je iz dokumenta izvukao nekoliko neočekivanih primjera koji pokazuju koliko je Covid-19 zapravo zarazan jer se, kako objašnjava ovaj molekularni biolog, umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma.

- Pacijent A5 je zaražen tako što je sjedio ona istom mjestu u crkvi, na kojem su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2 koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome. Pacijenti F2 i F3 su se zarazili tako što su sjedili red IZA pacijenta F1 u crkvi. Također spominju primjer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi zbora zarazila 40-60 ljudi, napisao je Lauc i savjetovao:

- Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. - maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu, napisao je Lauc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 04:10