SAŠA KOSANOVIĆ

POZNATI NOVINAR KOJI JE NAKON DUGE SUDSKE BITKE VRAĆEN NA HRT - DAO OTKAZ 'U tri mjeseca napravio sam tri reportaže. Shvatio sam da to nema smisla'

 Damir Krajač / CROPIX

"Važna obavijest za sve koji se sjećaju da sam nekada radio u neobičnoj ustanovi, poznatijoj kao HRT (...) Dobio sam pravomoćnu presudu kojom se HRT-u nalaže da me hitno vrati na posao. O raspletu ove tragikomedije, pokorno ću javljati i dalje", napisao je negdje sredinom lipnja Saša Kosanović, dojučerašnji novinar HRT-a, na svom Facebook profilu da bi ovih dana na vidjelo izišla informacija kako je Kosanović nakon povratka na posao, poslije dvije i pol godine izbivanja s Prisavlja – dao otkaz, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, riječ je o novinaru kojemu je uručen redovan otkaz zbog njegova angažmana na snimanju kontroverznog dokumentarnog filma o masakru u Dvoru ("15 minuta – Masakr u Dvoru") u dansko-hrvatskoj koprodukciji jer, kako je stajalo u službenom obrazloženju, nije imao pisanu dozvolu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za rad na spomenutom filmu.

Što ga je ponukalo da nakon povratka na Prisavlje poslodavcu uruči otkaz, ispričao nam je sam Kosanović, koji od danas starta na novome radnome mjestu – u tjedniku Srpskog narodnog vijeća "Novosti", čiji je vanjski suradnik bio dugi niz godina.

– Na HRT, zahvaljujući odluci drugostupanjskog suda u Osijeku, vratio sam se 1. kolovoza. Ali nisam vraćen na nekadašnje radno mjesto novinara u Informativno-medijskom servisu gdje sam radio priloge za Dnevnik, nego u Odjel za obrazovanje i znanost, multinacionalni magazin "Prizma". Netko se doslovno našalio...

U "Prizmi" sam u tri mjeseca napravio tri reportaže. Shvatio sam da to nema smisla i da se situacija na HRT-u nije nimalo promijenila u protekle dvije i pol godine. Nema tamo nikakve perspektive – kaže Kosanović. Dodaje kako se godinama, poput mnogih kolega, borio dobiti posao na HRT-u jer je vjerovao kako je riječ o kulturnoj i odgovornoj instituciji hrvatske države u kojoj vrijede profesionalna pravila i slobode.

– Temelja je bilo... Ali ako s HRT-a odlaze najbolji novinari, poput Josipa Šarića ili Ivane Dragičević, onda se netko mora upitati zašto se to događa i zašto prvi put u povijesti te televizije otkaze daju ljudi koji čak nemaju alternativu, priliku za drugi posao. HRT je postao mjesto cenzure i straha jer treba ukloniti tamo neke "troublemakere" koji postavljaju pitanja i ostaviti one čija su prosječnost i domobranski status dovoljni za radno mjesto na Prisavlju. U Informativnom programu više nema nijednog istraživačkog magazina, poput Latinice ili Dossier.hr-a, koji bi dao odgovore na našu stvarnost. Održava se samo hladni pogon – Dnevnik i Otvoreno. HRT nikad nije bio gori, a prvi put sam kročio nogom na tu televiziju 1997. godine – smatra Saša Kosanović.

Na HRT-u nisu želji komentirati riječi bivšeg zaposlenika čemu i inače ne pribjegavaju, iz Odjela komunikacija stigao je tek kratak odgovor na naš upit.

"HRT ne komentira izjave bivših zaposlenika, niti komentira radno-pravne statuse. Odbacujemo navode g. Kosanovića na račun 'cenzure' i 'straha', budući da se radi o ozbiljnim i ničim dokazanim optužbama", poručili su s Prisavlja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2022 13:49