EUROZASTUPNICA

POZVALA VLADU DA ZABRANI PROGRAMIRANO KVARENJE UREĐAJA Borzan predstavila novi projekt u ovom mandatu Europskog parlamenta

 Tom Dubravec / CROPIX

Produljenje trajanja uređaja, prije svih kućanskih aparata i elektronike, novi je projekt hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan (SDP), kojeg je u četvrtak predstavila u Zagrebu. Nakon što je u prošlom mandatu u suradnji s kolegicom iz Češke Olgom Sehnalovom uspješno okončala projekt izjednačavanje kvalitete istih proizvoda u svim zemljama članicam EU, Borzan sada s pozicije potpredsjednice europskih socijalista u Europskom parlamentu kreće u novu bitku protiv velikih korporacija.

- Nakon što smo uspješno završili projekt izjednačavanja kvalitete proizvoda, odlučila sam krenuti u borbu za rješavanje drugog problema na koji mi se naši građani jako žale, a to je kratko trajanje uređaja. Puno ljudi mi se javlja da su primjerice televizori u vrijeme njihovih roditelja trajali desetljećima, a sada se kvare odmah nakon isteka jamstva.

Budući da investicije u kućanske aparate, laptope, mobitele predstavljaju veliki udar na kućne budžete građana, želim osigurati da naši građani za svoj novac dobiju najbolje - kazala je Borzan, koja je i Izvjestiteljica socijalista za ovo pitanje.

Da je ovaj problem u Bruxellesu ozbiljno shvaćen potvrđuje i činjenica da se na razini EU u okviru Obzora 2020 trenutačno provodi projekt testiranja trajnosti uređaja koji je pokazao da se građani najviše žale na trajnost mobitela, perilica za rublje, televizora i usisavača te se upravo te proizvode stavlja pod povećalo.

- Prvi rezultati su pokazali i da se prvo kvarenje aparata obično događa odmah nakon isteka garancije. Dakle, većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korištenja, a jamstva u EU su većinom dvije godine.

Druga istraživanja su pokazala da su perilice rublja programirane na 2000 do 2500 pranja, televizori 20.000 sati, sve s ciljem da se potrošače primora kupiti nove modele, što smatram nedopustivim – naglasila je Borzan, koja je poslala poruku i Vladi RH te ih je pozvala da po uzoru na Francusku sami reagiraju i donesu odluku o zabrani ugrađenog kvarenja.

- Francuska je usvojila zakon kojim je zabranila programirano kvarenje, uvela oznake „popravljivosti“ na uređaje te mjerače korištenja, kako bi potrošač u svakom trenutku znao što očekivati.

Stoga smatram da bi se i naša Vlada trebala povesti tim primjerom, no poznavajući agilnost našeg ministarstva, mislim da je vjerojatnije da ćemo se na europskoj razini prije izboriti za kvalitetniju robu – rekla je Borzan, dodavši i kako bi Europska komisija uskoro trebala predstaviti Akcijski plan kojim će najaviti nove mjere.

- To bi prije svega mogli biti zakoni koji će osigurati trajnost printerima i mobitelima te horizontalne mjere za bolju informiranost potrošača i na tome planiram raditi kako bi bili sigurni da će konačni rezultat biti u interesu građana, a ne industrije – poručila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:19