AFERA PLIN

PPD opovrgava napise: ‘Nije točno da smo kupili 63 posto HEP-ovih viškova plina‘

Ističu da je cijeli proces koji se tiče energije uravnoteženja postavljen u potpunosti u skladu s europskom regulativom

Pavao Vujnovac

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Prvo plinarsko društvo (PPD) odbacilo je u četvrtak tvrdnje iz medijskih napisa da je kupilo 63 posto HEP-ovih viškova plina koji su prodavani na HROTE-ovim aukcijama.

"PPD-u taj podatak nije poznat, jer će za mjesec lipanj HROTE imati podatke tek 15. srpnja 2023. godine. Podaci kojima mi raspolažemo glase: u lipnju 2023. aktivirano je ukupno 54 958 MWh negativne energije uravnoteženja koja je prodana voditeljima bilančnih skupina na dnevnim aukcijama. Na tim istim aukcijama PPD je u lipnju kupio ukupno 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja", kaže se u priopćenju.

Napominje se kako je PPD već javno priopćio da je od travnja do lipnja 2023. godine kupio ukupno 11 posto ponuđenih količina viškova plina na HROTE-ovim aukcijama energije uravnoteženja.

"Što je i zašto dovelo do pojave viškova plina, PPD ne može komentirati", ističe se.

N1 je u četvrtak objavio kako "iz pouzdanih izvora" saznaje da je 63 posto viškova plina skupljenog u HEP-u u lipnju kupio PPD, a onda su – daleko iza njega, tvrtke E.ON Plin i MET Croatia.

PPD pak navodi kako odbacuje "medijske napise i izjave u kojim se legitimni kupci plina ponuđenog na aukcijama HROTE-a dovode u kontekst nezakonitosti i malverzacija, posebice stoga što kupci plina nisu odgovorni za nastanak viškova plina na tržištu".

Ističe da je cijeli proces koji se tiče energije uravnoteženja postavljen u potpunosti u skladu s europskom regulativom, svi su procesi provedeni transparentno i zakonito, a cijeli sustav kupoprodaje funkcionira pod šiframa, baš kao i u ostatku Europske unije, upravo radi sprječavanja zlouporaba.

"PPD je u potpunosti poštovao i poštuje i hrvatsku i europsku regulativu i isključivo posluje u skladu s njom, a posebno smo odgovorni prema sigurnosti opskrbe plinom hrvatskog društva i građana. U tom kontekstu, ističemo kako je PPD proteklo razdoblje opskrbe plinom, izuzetno izazovno za plinsko poslovanje, iznio u velikoj mjeri na svojim leđima i bio jamac sigurnosti opskrbe Republike Hrvatske", kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 10:47