REAKCIJA

PPD: ‘Otpisali smo Petrokemijine penale. Tvrtka je platila tek manji dio troška zbog nepreuzimanja plina‘

PPD je dodao da nikada nije bio većinski vlasnik Petrokemije te da nije donio odluku o zaustavljanju proizvodnje Petrokemije

Pavao Vujnovac

 Damir Krajac/Cropix

Prvo plinarsko društvo (PPD) u srijedu je priopćilo kako nije točno da mu je Petrokemija platila penale zbog nepreuzimanja plina kako je danas ustvrdio saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te da ih je PPD otpisao, a Petrokemija platila manji dio troška zbog nepreuzimanja plina.

"Nije istina da je Petrokemija PPD-u platila penale, jer penali po tom konkretnom ugovoru iznose 61,5 milijuna eura i PPD ih je otpisao. Petrokemija je platila tek manji dio troška nastalog nepreuzimanjem ugovorene količine plina", kažu u PPD-u i ocjenjuju da "Grmoja iznosi neistine kako bi privukao pažnju medija".

Dodaju da PPD nikada nije bio većinski vlasnik Petrokemije niti je PPD donio odluku o zaustavljanju proizvodnje Petrokemije.

Ističu kako je kupoprodajni ugovor potpisan pola godine prije početka plinske krize i eskalacije cijena plina koja je, kako navode, bila razlog zaustavljanju proizvodnje u Petrokemiji.

Dodaju da naknadu za neispunjenje ugovornih obveza standardno sadrže svi kupoprodajni plinski ugovori, a ima ih i PPD sa svojim dobavljačima.

Zastupnik Grmoja iznio je u srijedu da je Petrokemija donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i Ini morala platiti 104 milijuna kuna penala.

Penale, kaže, mora platiti zbog odluke o zaustavljanju proizvodnje u kutinskoj tvornici koju je donio upravo PPD. Ocijenio je da je to "nastavak afere HEP".

"PPD je ujedno bio većinski vlasnik Petrokemije koji je donio odluku o zaustavljanju proizvodnje u ožujku 2022. godine, pa je Petrokemija zbog te odluke istom tom većinskom vlasniku platila penale jer su imali ugovor o plinu kojeg nije mogao biti potrošen baš zato jer je obustavljena proizvodnja", rekao je Grmoja.

Smatra da je osim Petrokemije oštećena je i država kao jedan od suvlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 04:53