NE PROPUSTITE

PRAKTIČNI VODIČ KROZ ŽIVOT U ponedjeljak i utorak nabavite svoj primjerak Jutarnjeg lista i ne propustite dar: Suvremeni bonton za svakodnevni život

Ponekad se čini kako smo kao ljudska vrsta sve više opsjednuti brojkama. Mjerimo sve, izražavamo se kroz postotke i rezultate istraživanja, brojkama potvrđujemo istine o sebi.

Nedavno istraživanje pokazalo je tako da čovjek u prosjeku svakog dana donese oko 35 tisuća svjesnih odluka. Od onih trivijalnih, što ćemo obući ili doručkovati, do onih velikih, životnih o tome hoćemo li dati otkaz, kupiti novi automobil ili zasnovati obitelj.

U ovako modernom, brzom tempu života pritom rijetko zastanemo i razmislimo kako se ustvari odnosimo prema svijetu oko sebe. A pristojnost se u brojkama ionako teško može izraziti.

Bonton stoga kao da postaje zaboravljena vještina, skup arhaičnih i kompliciranih pravila iz nekog prošlog doba po kojima više nemamo vremena živjeti. Ali to ne mora biti točno.

Upravo zato priredili smo ovaj priručnik koji poklanjamo uz Jutarnji list u dva nastavka, u ponedjeljak i utorak. Ideja iza njega bila je probrati najvažnije i najpraktičnije savjete i preporuke za svakodnevicu. Na kraju smo ih prikupili 634, čini nam se- onih najvažnijih.

Bez kompliciranja, bez pametovanja, bez naređivanja.

Priručnik smo podijelili u dva nastavka.

U prvom u ponedjeljak prolazimo kroz osnovne i ponekad samorazumljive preporuke za ponašanje u javnosti. Na ulici, u kinu ili kazalištu, u bolnici ili na pogrebu. Uz to izdvojili smo najvažnije savjete o tome kako se ponašati za stolom, kako se služiti priborom za jelo, kako na različit način jesti različitu hranu.

Prvi nastavak zaorkužili smo najosjetljivijim dijelovima bontona, onoga za djecu, vrtičke i školske dobi, idejama za roditelje te načina na koji se odnosimo prema osobama s invaliditetom.

Drugi dio, koji poklanjamo u utorak rezervirali smo za poslovni bonton, za naš odnos prema kolegama, set jednostavnih pravila za radno mjesto i modne savjete. Pitali smo se znamo li uopće kako se javiti na oglas za posao, riješiti nesuglasicu sa šefom, voditi sastanak?

S obzirom da živimo u digitalnom dobu novih tehnologija, velik dio drugog nastavka posvetili smo pametnim telefonima, internetu, aplikacijama i društvenim mrežama, najviše Facebooku.

Bonton zaključujemo nizom preporuka za putovanja i sportskim bontonom. Koristili smo literaturu na temu, ali i savjetovali se sa stručnjacima koji su nam nesebično poklonili svoje vrijeme i znanje kako bi nam pomogli.

Na kraju, ne zaboravite. Bonton nikad ne naređuje, već preproruča i savjetuje, i nadilazi puku pristojnost. Kad ga usvojimo bonton postaje stil života i dio našeg karaktera.

Postajemo bolji ljudi, ma što vam o tome govorile brojke.

U ponedjeljak i utorak nabavite svoj primjerak Jutarnjeg lista i ne propustite dar: Suvremeni bonton za svakodnevni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:47