AFERA HŽ

Prali novac i iz HŽ-a izvukli 3 milijuna eura

Za Hrvatske željeznice 2009. godina bila je katastrofalna. Upućeni u poslovanje te tvrtke tvrde da može biti i gore
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Počelo je smjenama. U veljači ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta smjenjuje Davorina Kobaka , predsjednika Uprave HŽ holdinga, navodno zato, kako je rekao, što poduzeću treba nova energija, nova odlučnost u procesu restrukturiranja te samim time postoji i potreba za novim čelnim čovjekom.

Odbacuje optužbe

Ipak, kako je pisao Jutarnji, otkriveno je da su Kobak i bivši direktor Željeznica Srbije Milanko Šarančić namjeravali oko 3 milijuna eura prilikom vraćanja duga srbijanskih željeznica HŽ-u pospremiti u vlastite džepove. Nakon smjene Kobak pak odbacuje tvrdnje da je HŽ poslovao preko inozemnih off-shore tvrtki te tako prao novac.

Iskočio vlak u Rijeci

Začin toj godini daje pismo direktora ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi Ivana Medaka predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću, odnosno barba Luki, u kojem Medak moljaka bolje zaposlenje u HŽ-u jer mu je to “barba” navodno obećao.

U željezničkoj nesreći u Rudinama u srcu turističke sezone poginulo je šest ljudi, a deseci su ozlijeđeni. Medak je tada završio u pritvoru pod optužbom da je bio odgovoran za nabavu retardanta za premazivanje tračnica, a koji je prouzročio tragediju u Rudinama. Godina 2009. bilježi i iskliznuće teretnog vlaka u Rijeci. Državno odvjetništvo pokrenulo je i istragu zbog kupnje 10 milijuna eura vrijednih mobilnih uređaja za prodaju karata koji nikad neće biti stavljeni u funkciju. Uz tu nesretnu godinu, među ostalim, stoji i natuknica o kupnji kočnica po drastično većoj cijeni od optimalne ponude.

To su medijske spačke

Vratimo se na veljaču. Ma što govorio Davorin Kobak, USKOK je pokrenuo opsežnu istragu o pranju novca u Hrvatskim željeznicama. Sumnjalo se da je Agencija za integralni transport (AGIT), tvrtka kćer poduzeća HŽ Cargo, godinama plaćala nepostojeće fakture, čime je država oštećena za gotovo 25 milijuna kuna.

Novac je navodno završavao na računima off-shore tvrtki u raznim zemljama. Kobak tada bjesni tvrdeći da su medijske spačke protiv njega pokrenute kako bi se skrenula pozornost s nekih drugih problema u HŽ-u. Iz Ministarstva prometa dolazi potvrda da su nadležnim institucijama upravo oni proslijedili informacije iz poslovnih knjiga koje su ukazivale na moguće malverzacije, a na to ih je upozorila nova uprava AGIT-a koja je uočila sumnjive transakcije.

Za hrvatsko-srpske dogovore Kobaka i Šarančića policija je izgleda doznala tijekom akcije Memphis dok su praćeni članovi međunarodne skupine krijumčara cigareta. Srpska služba za borbu protiv kriminala utvrdila je da je Šarančić Željeznice Srbije oštetio za oko 3,5 milijuna eura.

Dana 15. srpnja 2009. bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak, bivša direktorica tvrtke AGIT Biserka Robić te komercijalni direktor AGIT-a Andrija Sarić privedeni su na ispitivanje. Osumnjičeni su za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te udruživanja radi počinjenja kaznenog djela i pranja novca.

Tri godine su mu dosta

Davorin Kobak, Biserka Robić i Andrija Sarić terete se da su od 2003. do 2008. na temelju fiktivnih faktura, zajedno s Vladimirom Vasiljevićem, bivšim zaposlenikom Željeznica Srbije, prebacili oko tri milijuna eura na račune svojih off-shore kompanija.

- Tri sam godine bio na dužnosti i vjerujte da mi je dosta - rekao je nakon što je bio smijenjen u veljači 2009. Davorin Kobak. Najmanje 3 milijuna eura? I više nego dosta.

Supruga podmitila lažnog USKOK-ovca

Oko mjesec dana nakon uhićenja Davorina Kobaka, prevarant Slaven Runje (45) iz Zagreba nazvao je Kobakovu suprugu. Predstavio se kao viši inspektor USKOK-a. Obećao joj je da će Davorin Kobak, osumnjičenik za milijunske malverzacije u HŽ-u biti oslobođen optužbi. Cijena “sitnica” - 9000 eura. Supruga je bila spremna sve učiniti za svog muža u zatvoru pa je prevaranta podmitila “u dobroj vjeri” sa 9000 eura. Nisku prevaru “inspektora” ustanovila je policija dok je istraživala drugo nedjelo lažnog inspektora. Prevaranta je policiji prijavio otac mesara Marka Špehara (19), mladića koji je nastradao u bazenu s vrućom vodom u Fiolićevoj klaonici.

Gredelj oštetili za 16,5 milijuna kuna

Pod lupom Državnog odvjetništva u rujnu 2009. našle su se i malverzacije u tvornici željezničkih vozila Gredelj (TŽV Gredelj), tvrtke kćeri HŽ-a. Za sklapanje štetnog ugovora s tvrtkom iz SAD-a osumnjičeni su predsjednik Uprave Gredelja Antun Fabek i Josip Bilić.

Čelni ljudi TŽV-a Gredelj sklopili su ugovor s američkom tvrtkom The Mart Corporation. Ugovor je bio vrijedan oko 7,2 milijuna dolara, a radilo se o nabavi opreme za pranje tračničkih vozila i dijelova te uređaja za automatsku obradu otpadnih voda od pranja.

Iznos od 3,5 milijuna dolara uplaćen je kao avans, ali prilikom sklapanja ugovora s američkom tvrtkom nije tražena niti je dobivena bilo kakva bankovna garancija. Ugovor je sklopljen 27. srpnja 2007., novac uplaćen 3. kolovoza iste godine, a raskinut je tek 24. srpnja 2009. Šteta počinjena na račun TŽV-a Gredelj iznosi oko 3,2 milijuna dolara, odnosno oko 16,5 milijuna kuna.

Osumnjičeni su izvijestili da će uspjeti naplatiti isplaćeni avans, no tvrtka The Mart Corporation je propala, a prava su preuzele druge dvije američke tvrtke koje nisu preuzele i njene obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:38