VICEGUVERNERKA

‘Pranjković je mlada umjetnička duša, nije mogao podnijeti pritisak. Tesla? Istina je, slika je s Wikipedije‘

‘Mi nismo izmišljali toplu vodu. Interes nam je bio da uključimo širu javnost. To ne znači da se dizajneri i arhitekti ne mogu javiti‘

Ivana Jakir Bajo

 Tomislav Kristo/Cropix

Viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir Bajo, ujedno i predsjednica Komisije za novac koja je i birala rješenja za hrvatske kovanice eura, večeras je bila gošća RTL Direkta.

- Svaki član komisije, njih 16, da bi udijelio bodove, morao je pogledati sve prijedloge dizajna. Tako je 9 prijedloga ušlo u uži izbor i to je bilo proslijeđeno Komisiji za novac koja je napravila uži izbor od tri prijedloga, kazala je Jakir Bajo.

Što se tiče Stjepana Pranjkovića, čiji je sporni dizajn kovanice eura s likom kune (a koji je sliči na fotografiju jednog škotskog fotografa) na kraju on sam povukao, kaže da ne bi bio u izboru da nije imao uredna rješenja.

- To je mlada umjetnička duša koja nije mogla podnijeti pritisak, kazala je te dodala da je HNB-u olakšao posao. Dodala je i da sud može dokazati radi li se u tom slučaju o plagijatu.

- Sud u dugom postupku dokazuje povredu autorskih prava. To su, prema onome što sam čula, mukotrpni i dugotrajni postupci s velikim brojem vještaka gdje se vještaci najčešće ne slažu oko mišljenja.

'Tesla? Slika je s Wikipedije'

Jakir Bajo komentirala je i strahuje li da netko problematizira rješenje kovanice s likom Nikole Tesle, budući da je i njegov lik skinut s interneta.

- Tesla je slika s Wikipedije gdje više nema autorskih prava. Autor fotografije je mrtav 70 godina, kazala je Jakir Bajo.

Na pitanje hoće li stići završiti novi natječaj za kovanicu do uvođenja eura, kazala je da hoće.

- Ide novi natječaj, nova komisija. Novi natječaj se razlikuje od starog osim toga što je otvoreni natječaj za sve fizičke osobe, jer se u ovom slučaju ne traži samo idejno nego i izvedbeno rješenje. Traži se 3D. Procedura je da se traži idejno rješenje, pa oni koji prođu u uži krug, traži se izrada sadrenog modela. Medaljeri su napravili prijedlog sadrenog modela za 7 apoena koji idu dalje, rekla je viceguvernerka HNB-a za RTL i dodala da se ubrzao proces.

Komentirala je i zašto se ušlo u takav proces s obzirom da se dogodilo nekoliko problematičnih situacija.

- Mi nismo izmišljali toplu vodu. Interes nam je bio da uključimo širu javnost. To ne znači da se dizajneri i arhitekti ne mogu javiti, kazala je komentirajući izjavu Hrvatskog dizajnerskog društva da ih nisu uključili u proces te dodala:

- Uključili smo ih kroz Komisiju za odabir. Predstavnica Društva dizajnera je članica komisije, a natječaj je otvoren za sve, rekla je Jakir Bajo.

'EK? Nije bilo čudnih reakcija'

Komentirala je i što su rekli Europskoj središnjoj banci.

- Postupak će se ponoviti na dio vezan uz kunu. Poslali smo sve Europskoj komisiji. Ne znam je li se to dogodilo do sada, ali nije bilo čudnih reakcija.

Jakir Bajo rekla je i da će se kovanice kovati u Hrvatskoj kovnici novca.

- Ne možemo reći koliko će ih biti. Dok ih ne skladištimo tek onda možemo izaći s podacima. Osigurali smo dovoljno trezorskog prostora da ih skladištimo.

Na pitanje gdje će biti trezor za novčanice eura, objasnila je da ih se u ovoj fazi posuđuje, a da ih se tek 2024. tiska i vraća.

- Nećemo ih tiskati. Ima proces objedinjene nabave, uđemo u proces i podijeli se tko će tiskati. Mogu reći da će nas to tiskanje doći oko 250 milijuna kuna, zaključila je viceguvernerka HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:57