RAZOČARANA VESNA PUSIĆ

‘Pratim dramatične objave Afganistanki, posebno stravična je poruka jedne gradonačelnice...‘

Amerika nije smjela otići na ovakav način, rekla je Pusić koja se kao ministrica angažirala u pomoći ženama u Afganistanu
 Afp/Afp/Profimedia

„Razumijem da je Amerika željela izići iz Afganistana, ali to nisu smjeli napraviti na ovakav način. Osim toga, već deset godina nije postojala strategija o tome što se uopće želi postići u toj državi“, razočarano komentira Vesna Pusić, koja je izrazito zainteresirana za tamošnju situaciju jer se još kao tadašnja ministrica vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića, angažirala u pomoći ženama u Afganistanu.

Za nju, prepuštanje države talibanima predstavlja početak užasa, u prvom redu upravo za Afganistanke:

„Oduvijek sam smatrala da položaj tamošnjih žena treba biti osnovni razlog međunarodnog prisustva u Afganistanu. Zna se što im se u prošlosti događalo pod talibanima, i to je i danas dovoljno jasan razlog za ostanak jer se radi o nekoj vrsti tihog genocida. Ovih dana pratim dramatične objave Afganistanki na twitteru i pojedinim podcastima, na primjer stravična poruka jedine gradonačelnice u toj državi, koja je napisala kako sjedi u svojem uredu i čeka da dođu talibani i ubiju je. Ili učiteljice, inače, obrazovane žene koja dobro govori engleski, koja je snimala vlastitu obitelj dok pokušavaju pobjeći, pa kako su imali obećanje da će biti evakuirani, a zatim je obećanje povučeno, i sada čekaju u Kabulu. Očito je da su ljudi u smrtnom strahu“, izjavila je Vesna Pusić.

image
Vesna Pusić
Bruno Konjević/Cropix

Bivša šefica hrvatske diplomacije upozorava kako sadašnja generacija talibana više nisu obični vjerski fanatici, nego ozbiljno organizirana ekipa, koju predvode druglordsi. „To je ogroman sustav koji se financira od trgovine drogom, ali sigurno imaju druge izvore, jer nema logike da su SAD investirale milijarde dolara u opremanje i obuku afganistanske vojske, da bi se to raspalo za dva mjeseca. To znači kako je u ovih dvadeset godina, netko morao ulagati ozbiljan novac i u obuku i trening talibana. Možda su talibani malo modificirali ponašanje, ali zapravo su isti kao nekada. Zaboga, oni u Kunduzu već daju tamošnje žene svojim borcima za supruge, što je, zapravo, masovno silovanje“, zgroženo pojašnjava Vesna Pusić.

Ona podsjeća kako je Hrvatska financijski pomogla otvaranje proizvodnog tekstilnog pogona kao i izgradnji manjeg rodilišta, jer je u Afganistanu visoka stopa mortaliteta novorođenčadi. Osim toga, pamti i da je lokalno stanovništvo jako cijenilo pripadnike Hrvatske vojske, koji su bili stacionirani u Mazar-e-Sharifu.

„Zato se ne slažem s onima koji postavljaju pitanje, što je HV imao odlaziti u Afganistan. Naravno da smo bili kap u moru, ali svijet je morao reagirati na tamošnja ubojstva i nasilje nad ženama. Kada sam čula da SAD kreće u pregovore s talibanima, znala sam da to ne može dobro završiti“.

Kako nekadanja ministrica vanjskih poslova predviđa razvoj situacije u Afganistanu u slijedećim godinama?

„Afganistan je u sedamdesetima bio država u kojoj se živjelo relativno normalno, ali sve je uništeno u raznim događajima u posljednjih četrdeset godina. Ostanu li na vlasti talibani, to će predstavljati opasnost za cijeli svijet, a ne samo susjedne zemlje. Sada treba naći saveznike koji mogu pomoći da tamošnja situacija postane bar malo manje lošija negoli jest u toj opustošenoj zemlji. Inače nisam pesimist, ali ne vidim tko bi mogao zaustaviti talibane u repriziranju terora, kakav su provodili kada su prvi puta vladali Afganistanom“, zaključila je Vesna Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 19:04