OBLJETNICA TRAGEDIJE NA |KORNATIMA

'Prava istina o stradanju naše djece neće se još dugo doznati'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Na svoj način, Šibenik, Vodice i Tisno se već šest godina, posljednjih dana kolovoza, prisjećaju najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, u kojoj je na Kornatu živote izgubilo 12 vatrogasaca iz dvaju gradova i jedne općine. Tri su godine i od početka sudskog postupka koji je javnosti, a posebno obiteljima žrtava, trebao dati odgovore na mnoga otvorena pitanja, ponajprije o tome što se doista dogodilo toga kobnog 30. kolovoza 2007, piše Slobodna Dalmacija.

Službenim odgovorima, svjedočenjima i izrečenim tijekom suđenja, međutim, mnogi ni danas nisu zadovoljni. Dapače, poput Joška Klarića, oca poginulog Dina Klarića, drže da su od istine dalje nego što su ikada bili.

- Ne želim utjecati na tijek sudskog postupka, ni na pravorijek suda, ali bojim se da se prava istina neće još dugo doznati. Zbunjeniji sam nego ikad. Ako se ne radi o eruptivnom požaru, eksploziji nehomogene smjese, ako nije u pitanju gorivo iz helikoptera, što se dogodilo...?! Kako su stradala naša djeca? Postajemo sve skeptičniji da ćemo se približiti istini... - potreseno kazuje Klarić.

Osobito zahvaljuje Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku te zamjeniku ŽDO-a Zvonku Iviću koji se doista posve posvetio predmetu.

- Da njega nije bilo, ne znam što bi bilo od optužnice... Nisam za otkidanje glava, no postoji 12 blankiranih propusta tadašnjeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice. Predložena lista svjedoka koju smo inicirali nije prošla, ali, ponavljam, nikoga ne želim optuživati, nikome suditi. Samo želim da svemu ovome konačno dođe kraj. Ipak, djelić mene se nada da će jednom istina isplivati na površinu... - kazao je Klarić.

Pale se svijeće i euharistijama se priziva u sjećanje. U organizaciji Malonogometnog kluba “Heroji 2007”, Udruge “Daj 5 od srca” i Grada Vodica, jučer je održana šesta manifestacija “Ovo nije kraj”, u sjećanje na dvanaestoricu vatrogasaca tragično poginulih na otoku Kornatu. Prvi put, već tradicionalni malonogometni turnir održan je na rivi ispred stare škole, a otvorio ga je jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić.

Na terenu snage su odmjerile ekipe Vodičkih vatrogasaca, Generacije, veterana NK Hajduk, GNK Dinama, Split Star Teama, MNK Dobrinj i MNK Heroji 2007. Uoči finala, noćno je nebo osvijetlilo nekoliko stotina lampiona sjećanja na hrabre ljude, koje su puštali gledatelji, a novac prikupljen njihovom prodajom bit će iskorišten u humanitarne svrhe. Lijepa i emotivna večer završila je tradicionalnom klapskom srijedom u organizaciji Turističke zajednice grada Vodica, na kojoj su nastupile domaće klape: Godimenti, Oršulice i Bunari, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:28