SECRET BAY PROJECT

Prava konkurencija Hvaru: na malom hrvatskom otoku niče luksuzni resort vrijedan 40 milijuna eura

Hvar će imati žestokog konkurenta u borbi za turističku srednjedalmatinsku perjanicu
Budući izgled novog hotela i luksuznih vila u uvali blizu Maslinice u koji ulazi grupacija Evaco
 Joško Šupić/cropix

Kad u Maslinici, na zapadnom dijelu Šolte, zaživi luksuzni resort "Secret bay project", Hvar će imati žestokog konkurenta u borbi za turističku srednjedalmatinsku perjanicu. Fond s Mauricijusa, kojim upravljaju bogati investitori, prekrasnu uvalu Šipova prepoznao je kao poziciju za svoj 40 milijuna eura vrijedan projekt. Kamen temeljac trebao bi biti postavljen u rujnu iduće godine, piše Slobodna Dalmacija.

Načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić pokazuje nam na 3D dokumentaciji obrise planiranog raja na zemlji. O opsežnosti projekta govori i činjenica da će tijekom cijele godine zapošljavati oko 200 ljudi.

- To je nevjerojatno značajan projekt za naš otok, za Maslinicu, za mjesto s 90 žitelja koji tu žive i zimi. Mjesto je već u tom smislu određeno u svom turističkom pravcu, a inicijalni korak su mu dali vlasnici nekadašnjeg starog dvorca Martinis Marchi, koji su ga obnovili i pretvorili u reprezentativni boutique hotel. Sa sadržajem u uvali Šipova, Maslinica će postati reprezent visokog turizma - veli načelnik Cecić-Karuzić.

image
Budući izgled novog hotela i luksuznih vila u uvali blizu Maslinice u koji ulazi grupacija Evaco
Joško Šupić/cropix

Otvoreni cijelu godinu

U strmoj pješčanoj uvali Šipova niknut će disperzirani sklop od 82 hotelska suitea, svaki veličine od po 120 kvadrata, 21 hotelski apartman, pet ekstra luksuznih vila, hotelska recepcija i beach restoran. Neće biti visoke gradnje, ni skupnog smještaja, jedinice će u pravilnom redu i odvojenim cjelinama biti uklopljene u prostor. Pratit će ih zeleni travnati krovovi, vanjski prelijevajući bazeni, opuštajući lounge prostori. Atraktivni prateći sadržaji opravdat će ideju o čistom luksuzu za goste resorta, koji će u svakom centimetru uživati u pet planiranih zvjezdica.

- Uz postojeće sadržaje tu će biti i mala marina, prihvat za jahte i jedrilica. Imat ćemo i terma spa centar, jezerca, kao osnovu za nešto vrlo važno, cjelogodišnju ponudu. Resort neće zatvarati vrata sa završetkom posezone, radit će veći dio godine jer je plan da funkcionira kao luksuzne toplice. To znači da će biti otvoren i u zimskim mjesecima, kad će se smještaj nuditi po nižim cijenama od ljetnih. Kako su nam investitori naveli, ovakvog objekta do sada nema nigdje u našoj zemlji. S nestrpljenjem očekujemo početak gradnje, i prve goste u roku od planirane dvije godine - veli načelnik.

Resort će sveukupno imati 360 kreveta, od toga 125 u hotelskom smještaju, kroz raspršene objekte do kojih će se gosti voziti električnim vozilima. O ozbiljnosti nauma dovoljno govori i to da su investitori potiho već u dva navrata dolazili na Šoltu, i razmotrili i najsitnije detalje. Financijska je konstrukcija s njihove strane zaokružena, a što s tiče Općine, ona je spremna odraditi svoj dio posla.

image
Budući izgled novog hotela i luksuznih vila u uvali blizu Maslinice u koji ulazi grupacija Evaco
Joško Šupić/cropix

Dabogda te dopala Šolta

- Pripreme su već jako odmakle. Za nekoliko mjeseci ide pristupna cesta prema Šipovoj, investitori to već financiraju unaprijed iz komunalnog doprinosa. A sve potrebno za infrastrukturu mi ćemo osigurati kroz prostorno plansku dokumentaciju. Rješava se i pitanje obuke ljudi. Na raspisanom natječaju primljena je profesorica hrvatskog iz Splita, koja je već na Mauricijusu, gdje menadžment budućeg resorta uči našem jeziku.

Ali ne samo jeziku, već i našoj kulturi i tradiciji. Stekao sam dojam da žele biti uklopljeni u svaki segment posla i način života kako bi lakše realizirali zacrtano. I ugodno me iznenadilo da su nam na videokonferenciji već predočili svoje znanje hrvatskog. Uz nju na Mauricijusu boravi i nekoliko naših arhitekata koji prisnažuju njihov projektni tim. Ništa ne prepuštaju slučaju - veli načelnik.

Pa niti pitanje smještaja za njihov menadžment koji će tri godine, dok se posao ne uhoda, živjeti na Šolti. Nakon toga posao će predati našim obučenim ljudima. Menadžer za ljudske potencijale već je na Šolti razgledao smještaj, a usput tražio i da se napravi natječaj za nova radna mjesta. Tu će minimalno 170 ljudi dobiti posao.

image
Nikola Cecić-Karuzić oduševljen je planovima za izgradnju resorta
Joško Šupić/cropix

Investitori će tražiti mladost od 18 do 30 godina, radnu snagu svih profila, a među pitanjima koja će se postavljati kandidatima su i ona o znanju stranih jezika. Sve ovo otvara mogućnost i radnoj snazi koja će dolaziti s kopna da na Šolti stvori potencijalni dom. Ima li još traga onoj pomalo posprdnoj poštapalici "Dabogda te dopala Šolta"?

- Ta je rugalica u takvoj konotaciji davno izgubila svoj smisao. "Dao Bog da te dopala Šolta" ima sada posve novo značenje. Resort za nas znači ogromnu stvar. I itekako smo sretni da su baš nas odabrali za mjesto realizacije projekta. Kako, zašto baš nas? Mislim da je presudilo to što je vodeći čovjek fonda toliko zaljubljen u našu Dalmaciju i Maslinicu da je baš tu odlučio realizirati ideju - veli Cecić-Karuzić, piše Slobodna Dalmacija.

image
Budući izgled novog hotela i luksuznih vila u uvali blizu Maslinice u koji ulazi grupacija Evaco
Joško Šupić/cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:02