REPOVI IZ PROŠLOSTI

PRAVAŠI PRIJAVILI ĐAPIĆA 'Pripremao je ubojstvo Paradžika, pitajte Manolića, Paragu i R. Tomašić'

 Danijel Soldo/CROPIX

Autohtona-Hrvatska stranka prava (A-HSP) kazneno je prijavila Antu Đapića zbog ubojstva dopredsjednika Hrvatske stranke prava Ante Paradžika 1991. te je predložila da se u istrazi ispitaju Josip Manolić, Dobroslav Paraga i Ruža Tomašić.

A-HSP navodi u kaznenoj prijavi da ubojstvo nema zastare, a da je iz "dokaza" koje je iznio tadašnji državni dužnosnik Josip Manolić vidljivo da je Đapić sudjelovao u pripremi političkog ubojstva Ante Paradžika.

Ta stranka pritom se poziva na intervjuu u kojem je Josip Manolić ovih dana rekao Nacionalu da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ratni ministar obrane Gojko Šušak i Ante Đapić zaključili da "treba izolirati ono što je najekstremnije, a one koji će se i dalje hvatati mača, znate kako se kaže, tko se mača laća...".

Kako navodi A-HSP Manolić je u tom intervjuu rekao da je Franjo Tuđman došao do zaključka da se protiv HSP-a neće moći boriti pravosudnom represijom i da mora tražiti druga rješenja. "I našao je političko rješenje, a to je bio dogovor između njega, Ante Đapića i Šuška da odstrane ono što je najekstremnije u tom HSP-u, poput Parage i Paradžika koji je kasnije likvidiran".

"Zbog toga je i došlo do poznatog HSP-ova sabora u Kutini na kojem je Paraga bio izoliran, a stranku je preuzeo Đapić. Tako su stvoreni uvjeti da se može surađivati s HSP-om na jednoj državotvornoj liniji suverene države", rekao je Manolić u intrevjuu, koji je A-HSP priložio kaznenoj prijavi.

A-HSP zaključuje kako je Paragu i Paradžika trebalo izolirati kako ne bi imali nikakav utjecaj na stranku i da je preuzmu ljudi, a preuzeo ju je Đapić, koji će biti tolerantniji prema HDZ-u.

A-HSP se poziva i na tvrdnje Parage da je u rujnu 1991. na poziv Željka Šelendića u društvu s Paradžikom došao u jednu trgovinu, gdje ih je dočekala Ruža Tomašić koja je u to vrijeme radila u uredu Josipa Perkovića na osiguranju Tuđmana. Navodno im je rekla da je Tuđman izdao nalog da ih se likvidira i zamolila da nikome ne govore o tom sastanku.

Ante Paradžik je ubijen nepuna dva tjedna nakon tog sastanka, navodi A-HSP u kaznenoj prijavi. Dodaje da Franjo Tuđman i Gojko Šušak nisu među živima a da Đapić uživa u saborskoj mirovini sa funkcijom predsjednika Gradskog vijeća u Osijeku.

Đapić: Krstim se lijevom i desnom rukom na takve gluposti

Predsjednik osječkoga Gradskog vijeća i bivši član Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić izjavio je kako je, kad je u utorak navečer na nekim portalima pročitao vijest o prijavi Autohtone - Hrvatske stranke prava da je umiješan u ubojstvo Ante Paradžika, bio preneražen te da se doslovce "krstio lijevom i desnom rukom".

U izjavi za Hinu Đapić je rekao da takve nebuloze još nikada nije čuo. "Nemam komentar jer bi svaka riječ samo naružila uspomenu na Antu Paradžika, hrvatskog viteza i heroja", istaknuo je Đapić.

Autohtona - Hrvatska stranka prava kazneno je prijavila Antu Đapića zbog, kako navodi, ubojstva Ante Paradžika, dopredsjednika HSP-a 1991. godine te je predložila da se "u istrazi ispitaju Josip Manolić, Dobroslav Paraga i Ruža Tomašić". Oni, po tvrdnjama te stranke, imaju saznanja o tom događaju i navodnoj Đapićevoj umiješanosti u pripremi ubojstva Ante Paradžika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 08:03