HSP ANTE STARČEVIĆ

PRAVAŠKI ULTIMATUM HDZ-u 'Imate 48 sati za odlučiti želite li nastaviti suradnju s nama'

Pero Ćorić i Ivan Tepeš dolaze na sastanak u središnjicu HDZ-a
 Goran Mehkek / CROPIX

Od trenutka kad je Tomislav Karamarko podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a u toj su stranci neslužbeno tvrdili da na sljedeće izbore sigurno neće izaći s Hrastom, te da je suradnja s HSP AS-om upitna zbog vodećeg dvojca, predsjednika Ivana Tepeša i glavnog tajnika Pere Ćorića, koji bi mogli biti preradikalni ako HDZ želi pokupiti više glasova na političkom centru.

Ipak, i u HSP AS-u i u Hrastu kažu da su čelni ljudi HDZ-a i prije izbora Andreja Plenkovića za predsjednika počeli razgovore o budućoj suradnji, ali da se nisu dogovarali nikakvi detalji dok stranku ne preuzme novi predsjednik.

– Mi smo razgovarali s Milijanom Brkićem, Tomislavom Čuljkom, Domagojem Miloševićem, Zlatkom Hasanbegovićem, ali nismo mogli ništa konkretno dogovoriti. Sad u te razgovore ulaze novi ljudi. Vidjet ćemo što nude i odlučit ćemo je li to nama prihvatljivo. HDZ ima 48 sati da se odluči želi li nastaviti suradnju u Domoljubnoj koaliciji ili ne – rekao je Ćorić Novom listu.

Na primjedbu da bi ta suradnja mogla biti problematična jer su on i Tepeš navodno previše radikalni te da bi se bez njih na listama mogla lakše nastaviti, Ćorić odgovara da HSP AS-u nitko neće postavljati uvjete.

– Domoljubna koalicija, onakva kakva je bila u početku, ali bez HSS-a, ide dalje s HDZ-om ili bez njega i nastavlja se dalje boriti za nacionalne interese. HDZ mora uskoro, za dva, tri dana odlučiti hoće li ići dalje s nama, hoće li preuzeti dirigentsku palicu i boriti se za nacionalne interese i pobjedu na izborima kako bi spriječili povratak komunista na vlast ili će se baviti unutarstranačkim ratovima. Ako to ne žele, neka s HSLS-om promiču liberalne i europske vrijednosti, a Domoljubna koalicija nastavlja bez HDZ-a. Ako su spremni na ono što mi tražimo, možemo se dogovoriti u sat vremena – rekao nam je Ćorić.

U slučaju da HDZ izabere drukčiju put, HSP AS, kaže Ćorić, ima druge partnere, Hrvatsku demokršćansku stranku, BUZ, Hrast, a razgovore, kako otkriva, vode i s Generalskim zborom.

– Bez nas HDZ sigurno ne može do pobjede na izborima – uvjeren je Ćorić, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:09