VIKTOR GOTOVAC

Pravni stručnjak: Država šalje zbunjujuće poruke o koroni, kao da reagira od dana do dana

Postavlja se pitanje odgovornosti pojedinca u situacijama u kojima država nije nametnula zabrane i ograničenja
Viktor Gotovac
 Davor Pongracic/Cropix

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Viktor Gotovac za N1 je govorio o pravnom aspektu koronakrize i pravila nametnutih zbog nje.

U emisiji Točka na tjedan Nataše Božić Šarić osvrnuo se na odgovornost pojedinaca u situacijama u kojima država nije nametnula neka ograničenja.

- Postoji odgovornost, sustav počiva na riječima koje do prije šest mjeseci gotovo nismo ni poznavali - izolacija, samoizolacija - očekujući da će građani sami biti ti koji će se izolirati kada se utvrdi virus. Imamo kaznenu odgovornost za ljude koji to krše, za one pojedince koji bi bili krajnje neodgovorni i širili virus imamo kazneno djelo, kaznenu odgovornost za prenošenje, odnosno širenje zaraze, kaže Gotovac.

Ipak, u situaciji u kojoj, primjerice, osoba ode na svadbu ili u noćni klub, a kasnije se utvrdi da je na tom mjestu bilo zaraženih, odgovornost ne može biti na tom pojedincu.

- Onaj koji je samo bio na svadbi ili onaj tko je samo bio u nekom noćnom klubu u kojem se kasnije utvrdi da se proširio Covid-19, taj zapravo ne bi mogao biti samo za to odgovoran, budući da država nije pristupila prema toj svadbi, tj. ograničila takv tip događaja. Kada pojedinci odlaze na mjesta koja nisu ograničena, zabranjena, ne bismo mogli reći da je pojedinac kriv, rekao je Gotovac.

U slučaju da osoba izbjegava prijaviti da je bila na mjestu za koje je utvrđeno da se tamo širila bolest, tu bi se moglo govoriti o odgovornosti tog pojedinca.

- Teško je utvrditi činjenicu da je netko namjerno donio bolest kada bi saznao da je bio na mjestu gdje je bio povećan rizik. Kako ćemo utvrditi da je osoba namjerno došla na posao ili ne? Nemamo veliku mogućnost da poslodavci sankcijama uvode red i da se drže pravila.

Poslodavac može organizirati rad u smjenama ili pozvati radnike na moralnu odgovornost, no ne može radnicima zabraniti dolazak na posao.

- Ne bi bilo dobro da se u društvu odjednom počnemo usmjeravati prema tome da su krivi neki liječnici ili neki zaposleni u sustavu socijalne skrbi, možda neki nastavnici u školama ili fakultetima jer eto oni nisu bili odgovorni, a bili su u pozicijama da više prošire tu bolest. Pogledajmo vrlo ambivalentne ili nejasne poruke koje šaljem naša država, kaže Gotovac i osvrće se na izbore i druga događanja s puno ljudi.

- Nekad su skupovi okej, neki drugi skupovi nisu okej. Znači poruke koje nam se šalju su dvojbene. Država bi tu trebala zauzeti čvrsti stav, problem je naše države što zbog gospodarske izloženosti, turizma, ona zapravo poziva, uvjerava sve, pa i te turiste, a i nas same da je sve normalno. Iako smo svjesni da opasnost postoji, rekao je Gotovac za N1 i dodao da nije dobro prebacivati odgovornost na pojedinca koji će onda biti neodgovoran.

- Zato imamo državu - da nam garantira sigurnost, povjerenje. Naravno, bez kršenja temeljnih prava. Ali zapravo država koja šalje poruke da će se neki kandidati samoizolirati, a neki neće - to su poruke koje zbunjuju građane. Imam osjećaj da država reagira od dana do dana - to zbunjuje građane, zaključio je Viktor Gotovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:45