MARIO BANOŽIĆ

‘Pravo građanina Milanovića je navijati za agresora u Ukrajini, ali predsjednik Milanović nema to pravo‘

Mađarska je formirala određena povjerenstva koji su vezani za radarske sustave, kao i Rumunjska, rekao je

Mario Banožić

 Damir Krajac/Cropix

U Bruxellesu se održava izvanredni sastanak ministara obrane NATO-a, a tamo se nalazi i hrvatski ministar Mario Banožić koji je rekao da su sastanci organizirani zbog agresije Rusije na Ukrajinu te zbog općeg stanja u Europi, prenosi HRT.

- Na sastanku ministara obrane zemalja članica bili su nazočni ministri obrane iz Ukrajine, Gruzije, Švedske i Finske. Ministar iz Ukrajine nas je pokušao upoznati sa stanjem što se tiče rata u Ukrajini. Sve članice su jedinstveno ponudile da zajedno sudjeluju i daju podršku Ukrajini. Ovo je bila prilika razgovarati o jačanju savezničkih snaga, prvenstveno na Istoku, proturaketnoj i protuzračnoj obrani. Isto tako i o daljnjoj suradnji po pitanju sigurnosti, rekao je.

Naglasio je kako je ovo bila prilika da se razgovara o besposadnoj letjelici koja je prošli tjedan pala u Zagrebu te da se upozori na međusobno funkcioniranje među zemljama članicama.

- Znate da osim što nismo dobili informacije od naših kolega u Rumunjskoj i Mađarskoj, isto tako smo govorili o naoružanoj letjelici koja je mogla učiniti veliku štetu, na svu sreću nije. Bila je prilika da se razgovara o naučenim lekcijama i onome što će se događati u budućnosti. Bila je prilika razgovarati s mađarskim kolegama koji bi radili na našem prostoru i samim time povećali sigurnost našega prostora u zajedničke snage, a to su Francuska i Amerika koje kroz vježbe s našim vojnim pilotima rade na podizanju spremnosti hrvatskih pilota. Mađarska je formirala određena povjerenstva koji su vezani za radarske sustave, kao i Rumunjska, pokušat ćemo kroz zajednički pristup definirati što se točno dogodilo u toj noći. Kada proučite rad radarskih sustava, informacije, možemo se svi složiti da sustav nije odreagirao, rekao je.

Istaknuo je kako je sastanak u Bruxellesu bila prilika da i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg bude upoznat s dosadašnjim rezultatima istrage te je mišljenja kako više nema nikakvih nedoumica.

'Građanin Milanović ima pravo navijati za agresora u Ukrajini'

U međuvremenu se ministar obrane oglasio i na Facebooku na kojem je komentirao naredbu predsjednika Republike da zabrani prelete vojnih aviona nad gradovima.

- Gospodin Milanović doveo se u situaciju da mu je Milorad Dodik ostao jedini inozemni sugovornik. Nitko iz inozemstva više ga ne zove niti mu dolazi u posjet. Kao ministar obrane nesretan sam zbog toga jer je riječ o instituciji Predsjednika Republike. Pravo građanina Zorana Milanovića je navijati za agresora u Ukrajini, kao i to da mu se ne sviđaju vježbe naših pilota sa saveznicima, ali predsjednik Zoran Milanović nema na to pravo. Naredbom o obustavljanju vježbi sa saveznicima šalje se jako loša poruka u izuzetno osjetljivom trenutku. Nitko pa tako ni Zoran Milanović nema mandat podrivati obrambenu moć države radi svojih osobnih frustracija, poručio je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:52