‘PAMETNA I LIJEPA‘

Pravobraniteljica: ‘Borasov istup prema kadetkinji bio je neprimjeren i diskriminatoran‘

‘Slikajte ovu našu kadetkinju, ona nije samo pametna, ona je i lijepa‘, kazao je rektor Boras kadetkinji i time izazvao sablazan
Damir Boras na Hrvatskom vojnom učilištu
 Bruno Konjevic/Cropix

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je neprimjerenim i diskriminatornim istup rektora Damira Borasa koji je na promociji u Hrvatskom vojnom učilištu pozvao novinare da fotografiraju najbolju kadetkinju u generaciju jer "nije samo pametna" već "i lijepa".

Rektor Sveučilišta u Zagrebu je u ponedjeljak na promociji 110 kadeta Hrvatske vojske, studenata sveučilišnih vojnih studija, a uoči davanja izjave za medije, posebno istaknuo ljepotu kadetkinje koja je proglašena najboljom u generaciji.

"Slikajte ovu našu kadetkinju, ona nije samo pametna, ona je i lijepa", kazao je tada Boras snimateljima i fotografima, a pritom od kadetkinje zatražio da skine masku. Kada je to učinila, kazao je “krasno”.

Na novinarsko pitanje zašto je izdvojio baš kadetkinju, kada su pored nje stajala i dva kadeta, ustvrdio je da to nije nikakva diskriminacija, da smatra sve žene lijepima. "Ako su pametne onda su sigurno milijun posto lijepe", rekao je Boras.

Objasnio je i da tom izjavom nije mislio na njezin fizički izgled, već na odgojni ideal starih Grka kalokagatija (koji se sastojao u skladnome razvoju tjelesno lijepa i duševno dobra čovjeka) te da je komentar uputio u smislu stvarne duševne ljepote. No, ipak je potom dometnuo da je kadetkinja, ako to smije reći, "i u ženskom smislu lijepa".

Nakon što je Borasov istup osvanuo u medijima i na društvenim mrežama pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ocijenila je da je neprimjeren i diskriminatoran temeljem spola (seksistički), a udruge B.a.B.e i CESI da Boras ne razumije pojam rodne ravnopravnosti.

Pravobraniteljica: Neprimjeren istup, Boras ne razumije što je diskriminacija temeljem spola

Ljubičić je na upit Hine kazala da se radi o sasvim neprimjerenom postupku rektora, prije svega zato što kadetkinja, neovisno o tome kako se osjećala u tom trenutku, nije imala izbora ne poslušati osobu koja s pozicije autoriteta od nje traži skidanje maske i ističe njezin fizički izgled kao relevantan, za događaj posvećen promociji polaznika sveučilišnih vojnih studija.

image
Višnja Ljubičić
Goran Mehkek/Cropix

Dodaje i da su uz kadetkinju u tom trenutku zbog svojih uspješnih rezultata bili i kadeti, međutim, budući da se radilo o muškarcima, rektor Boras prema njima nije imao isti pristup niti je smatrao da bi ih trebalo istaknuti temeljem njihovog fizičkog izgleda.

"Vodio se uobičajenom diskriminatornom praksom prema kojoj se samo žene ističe prvenstveno ili isključivo temeljem fizičkog izgleda", kaže Ljubičić i dodaje da element isticanja ljepote samo kada se radi o ženama postaje faktor razlikovanja, ali i faktor omalovažavanja budući da je isticanje fizičkog izgleda u ovakvim kontekstima skretanje pozornosti sa uspjeha.

Ljubičić smatra da je negiranje rektora Borasa da se radi o diskriminaciji temeljem spola, odnosno seksizmu, pokazuje nerazumijevanje što je zapravo diskriminacija temeljem spola.

Feministička udruga Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i udruga B.a.B.e. smatraju da je riječ o još jednom u nizu primjera seksizma.

“Ovakvi slučajevi seksizma se možda nekome čine bezazleni, ali stvaraju ozračje zastrašivanja, neugodnosti i nesigurnost žena i djevojaka”, navode iz CESI-ja.

Ženske udruge: Bilo bi poželjno da rektor ode na edukaciju o rodnoj ravnopravnosti jer ne razumije taj pojam

U CESI-ju smatraju da je nedopustivo i žalosno da netko tko je na funkciji rektora potiče rodne stereotipe i seksistički odnos prema ženama.

Stoga bi bilo poželjno, s obzirom da rektoru ovo nije prvi takav istup te da u svom ponašanju ne vidi ništa loše, da Boras sudjeluje u nekoj od edukacija o rodnoj ravnopravnosti i stereotipima kako bi shvatio zašto je njegov istup neprihvatljiv i štetan.

“Na kraju, upozoravamo da su na snazi stroge mjere za suzbijanje širenja covida-19, a rektor s pozicije moći zahtjeva od kadetkinje da skine masku i na taj način kršenjem propisanih mjera ugrožava zdravlje svih prisutnih”, kažu iz CESI-ja.

Udruga B.a.B.e smatra da je Borasov poziv na fotografiranje kadetkinje bez maske na trenutak izmijenio značenje tog događaja te stavio kadetkinju u specifičan položaj u odnosu na kolege.

“Osim što je mogla biti osobno neugodna, takva situacija poslala je poruku o drugačijem tretmanu žena u određenim društvenim kontekstima, pri čemu njihova profesionalna ili druga postignuća padaju u sjenu nametnutih standarda ženstvenosti”, kažu iz te udruge.

Dodaju da je Boras, dok je objašnjavao svoj postupak i tvrdio da se ne radi o stereotipu, istovremeno izjavio da sve žene smatra lijepima, a da je kadetkinja lijepa i u ženskom smislu, što, kažu, jasno upućuje na to da se radi o rodno uvjetovanom kriteriju.

“Žao nam je što rektor ne uviđa da je takvo ponašanje diskriminacija, iz čega proizlazi naš zaključak da ne razumije pojam rodne ravnopravnosti”, poručili su iz udruge B.a.b.e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:10