GANULA LJUDE

Pravobraniteljica ide u postupak protiv HRT-a, brojni građani žele platiti pretplatu bake Miljke

HRT joj je odbio odobriti plaćanje povlaštene televizijske pretplate iako 91-godišnjakinja prima samo 723 kune mirovine
Miljka Didulica
 Damir Krajac/Cropix

U slučaj umirovljenice Miljke Didulice, kojoj je nacionalna televizijska kuća odbila odobriti plaćanje povlaštene televizijske pretplate iako starica prima samo 723 kune mirovine, uključio se i Ured pučke pravobraniteljice na čelu s Lorom Vidović.

Kako su pojasnili, Ured pravobraniteljice odlučio je pokrenuti ispitni postupak nakon što su primili pritužbu u vezi sa slučajem koji je jučer ganuo Hrvatsku, a široko srce pokazali su i brojni građani koji su od jučer do danas zatrpali elektroničku poštu Jutarnjeg lista.

Preživljavanje

Prema informacijama iz Ureda, pučka pravobraniteljica ovih će se dana obratiti Hrvatskoj radioteleviziji kako bi ispitali slučaj koji je postao glavna tema većine medija, i to nakon što se za pomoć Jutarnjem listu obratila Miljkina nećakinja. Kako je pojasnila, ona je nakon smrti supruga Miljke Didulice odlučila svojoj strini pomoći prebaciti pretplatu na njezino ime, a kako je usput doznala da HRT umirovljenicima s primanjima manjima od 1500 kuna odobrava plaćanje povlaštene pretplate od 40 kuna mjesečno, tu je mogućnost od HRT-a zatražila i za svoju strinu.

Riječ je o 91-godišnjoj starici koja živi u blizini Sunje, u samačkom kućanstvu, s mirovinom od 723 kune od kojih, samo nebo zna kako, ipak uspijeva preživjeti svaki mjesec. Njezina je nećakinja HRT-u uputila molbu da pretplatu s Miljkina supruga prebace na njezinu strinu te zatražila odobrenje plaćanja povlaštene pretplate od 40 kuna, poslavši HRT-u odrezak mirovine Miljke Didulice, jednako kao i smrtni list pokojnog strica.

image
Damir Krajac/Cropix

Evidencija

Očekivala je najbolje, ali teško se mogla pripremiti na činjenicu da će na Prisavlju starici odbiti odobriti plaćanje povlaštene mirovine, pozivajući se pritom na formalnopravne uvjete.

Točnije, HRT je 2015. godine odlučio pomoći najugroženijim skupinama umirovljenika te svima onima koji primaju manje od 1500 kuna mirovine iz državnog proračuna, umjesto 80 mjesečno, odobrio plaćanje 40 kuna pretplate, no mogućnost je vrijedila samo za one koji su kao pretplatnici HRT-a u evidenciji bili zavedeni s datumom 12. listopada 2015. godine.

Kad smo se HRT-u obratili sa željom da nam pojasne ovu odredbu, iz nacionalne su kuće poručili da je riječ o pokušaju sprečavanja manipulacija.

Zloupotreba

“Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015., da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava na način da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo”, pojašnjavaju iz HRT-a te dodaju da to pravo trenutačno ostvaruje 16.614 obveznika.

Činjenicu da Miljka Didulica 2015. nije niti mogla biti pretplatnica - jer je ovaj namet glasio na njezina supruga - na Prisavlju nisu uvažili, a tijekom jučerašnjeg dana nisu nam niti odgovorili na naš novi upit jesu li se u međuvremenu predomislili te odlučili revidirati svoju odluku u vezi s korisnicom iz Sunje.

image
Damir Krajac/Cropix

Širenje kruga

A dok na HRT-u šute, u pomoć 91-godišnjoj Didulici javili su se brojni građani koji su se putem Jutarnjeg lista ponudili plaćati pretplatu za ovu staricu koja, ni kriva ni dužna, za pretplatu nacionalnoj televiziji sada mora izdvajati 11 posto mirovine. Njihove želje i dobre namjere prenijeli smo njezinoj nećakinji, ali ona nam je pojasnila kako je njezina strina preponosna te kako podmirivanje računa za pretplatu ne želi prepustiti ni svojoj rodbini.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice, međutim, doznajemo kako se taj ured po pitanju povlaštene pretplate već obraćao HRT-u, preporučivši mu da malo proširi krug osoba koje ostvaruju to pravo. Naime, uvjeti su takvi da popust na pretplatu mogu ostvarivati samo oni umirovljenici koji mirovinu manju od 1500 kuna primaju iz državnog proračuna, ali ne i oni koji je dobivaju iz drugih izvora. Na HRT-u su, doznajemo, takvu mogućnost odbili objasnivši kako nemaju mogućnost provjeravati visinu mirovine koja nije isplaćena iz proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:18