ANKA SLONJŠAK

Pravobraniteljica osudila incident u samoborskoj slastičarnici: ‘To je neprihvatljivo‘

Pozvala je da kao društvo pokažemo više razumijevanja za različitosti koje proizlaze iz različitih vrsta invaliditeta

Anka Slonjšak

 Dragan Matic/Cropix

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osudila je u utorak svako ponašanje i razmišljanje koje je usmjereno prema izolaciji djece s teškoćama u razvoju potaknuta incidentom u samoborskoj slastičarnici.

„Nepovoljni položaj u kojem su se našla djeca koja boluju od poremećaja iz spektra autizma kada su prilikom izleta zajedno s učiteljicama ušli u slastičarnicu u Samoboru te umjesto da budu poslužena izbačena su na ulicu, predstavlja povredu temeljnih ljudskih prava na jednakost i ravnopravnu uključenost u društvo i kao takvo je neprihvatljivo”, priopćila je pravobraniteljica osudivši razmišljanja i ponašanja da djecu s teškoćama u razvoju treba izolirati.

Ističe da roditelji djece s teškoćama u razvoju kao i nastavni kadar ulažu puno truda i volje da se ona uključe u društvo na ravnopravnoj osnovi sa drugom djecom, da budu punopravni članovi društva, prihvaćeni i poštovani, kao i da osobe s invaliditetom štiti Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

„Opisan način razmišljanja i ponašanja vlasnice slastičarne koje uzrokuje strah, neprijateljsko, uvredljivo i ponižavajuće okruženja je diskriminatoran i utuživ sukladno odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije”, poručila je pravobraniteljica.

Pozvala je da kao društvo pokažemo više razumijevanja za različitosti koje proizlaze iz različitih vrsta invaliditeta kako bi izostali ovakvi poražavajući istupi usmjereni izolaciji djece s teškoćama u razvoju pa i osoba s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:49