VRIJEĐANJE DJELATNICA

Pravobraniteljica reagirala na jednu Bujasovu izjavu u ‘Nedjeljom u 2‘: ‘Sramotno i ponižavajuće!‘

Hrvoje Bujas
 Hrt

Gostovanje Hrvoja Bujasa u emisiji 'Nedjeljom u 2' izazvalo je brojne reakcije, pogotovo kada je iskazao svoje mišljenje o ministru Tomislavu Ćoriću i Hrvatskoj gospodarskoj komori. Predsjednik Udruge Glasa poduzetnika nije birao riječi kada je govorio o društvu iz HGK, ali jedna njegova izjava upala je u oko Pravobraniteljici za ravopravnost spolova.

Bujas je rekao da je HGK „zapravo mjesto uhlebljivanja kvazigospodarstvenika, rekao bih, a i mnogih koji su politički vezani sa njima. Dakle, ako želite svoju ljubavnicu, svog stranačkog druga, prijatelja, negdje riješiti i smjestiti i kvalitetno i adekvatno ga platit, a to znači desetke tisuća kuna, onda ćete ga lijepo staviti u HGK“.

Upravo je dio s ljubavnicom poprilično sporan i Višnja Ljubičić je tu izjavu okrakterirala kao sramotnom i ponižavajućom za sve djelatnice u HGK.

Cijeli prioćemnje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova prenosimo u cijelosti:

Primili smo pritužbu na medijski istup predsjednika Udruge Glasa poduzetnika, Hrvoja Bujasa, u televizijskoj emisiji „Nedjeljom u 2“ od 13. prosinca 2020. u kojoj je, izražavajući svoj stav o radu Hrvatske gospodarske komore (HGK), izjavio da je HGK „zapravo je mjesto uhlebljivanja kvazigospodarstvenika, rekao bih, a i mnogih koji su politički vezani sa njima. Dakle, ako želite svoju ljubavnicu, svog stranačkog druga, prijatelja, negdje riješiti i smjestiti i kvalitetno i adekvatno ga platit, a to znači desetke tisuća kuna, onda ćete ga lijepo staviti u HGK“.

Budući da se radi o osobi koja je na čelu jedne udruge poduzetnika, dakle pravne osobe, te da je svoje stavove izrekla u javnom prostoru i kasnije bila citirana u drugim medijima („Bujas u Nu2: HGK je institucija za uhljebljivanja ljubavnica i parapoduzetnika“, Index.hr, 13.12.2020.), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova još jednom ukazuje na društvenu odgovornost javnih osoba za javno izrečene stavove.

Ne ulazeći u analizu svih stavova koje je Hrvoje Bujas izrazio tijekom emisije, jer za to nije nadležna, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ovlaštena je, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, ukazati na činjenicu da se kritika nečijeg rada ne smije temeljiti na uvredljivom, omalovažavajućem ili ponižavajućem prikazivanju osoba temeljem spola. Gospodin Bujas je, obrazlažući svoj negativan stav prema HGK-u kao instituciji, između ostalog, naveo i to da su žene u HGK zaposlene kao nečije „ljubavnice“, što je vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje svih djelatnica HGK temeljem spola. Umjesto argumentirane kritike rada institucije, na koju ima pravo, g. Bujas je sugerirao da sve žene koje tamo rade nisu kvalificirane za svoj posao, već da su postavljene isključivo zbog svog ljubavničkog (spolnog) odnosa. Zakon takav seksistički pristup prepoznaje kao diskriminatoran jer se spol uzima kao relevantna i jedina osnova vrednovanja (u ovom slučaju obezvređivanja) nečijeg rada, sposobnosti ili postignuća, a što je zabranjeno čl.16st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Kao što uvijek naglašavamo u svim reagiranjima na seksističke izjave, javne osobe svojim ponašanjem i načinom izražavanja postavljaju standarde javnog komuniciranja i daju primjer drugima pa snose i veću društvenu odgovornost za izrečeno. Stoga su dužne voditi računa o tome da svoje stavove ne temelje na seksizmu, odnosno da ne vrijeđaju, omalovažavaju ili ponižavaju osobe temeljem njihovog spola.

Naglašavamo da korištenje seksizma u javnom govoru uvijek ukazuje na to da osoba koja se seksizmom koristi nema dovoljno snažne argumente kojima bi opravdala svoje stavove ili kritiku nekoga ili nečega.

Podsjećam još jednom na Preporuku o prevenciji i suzbijanju seksizma (Recommendation CM/Rec(2019)1) koju je prošle godine usvojio Odbor ministara Vijeća Europe i koja, između ostalog, ističe da su jezik i komunikacija bitne komponente ravnopravnosti spolova te da je nestereotipna komunikacija dobar način obrazovanja, podizanja svijesti i sprečavanja seksističkog ponašanja i uklanjanje seksističkih izraza.

Višnja Ljubičić, dipl.iur.

pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

HGK poduzima pravne korake protiv Hrvoja Bujasa zbog izjava u Nu2

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je u utorak da poduzima pravne korake protiv predsjednika Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujasa, zbog njegove izjave u emisiji Nu2 kojom HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica, čime, tvrde iz HGK, vrijeđa sve zaposlenice te institucije.

Kako su iz HGK istaknuli u priopćenju, slijedom izjava Hrvoja Bujasa tijekom gostovanja u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2, HGK je kao institucija primorana reagirati i stati u zaštitu svojih zaposlenica i zaposlenika.

"Naime, izjava gospodina Bujasa u kojoj HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica direktno, besprizorno i seksistički vrijeđa sve zaposlenice Komore koje odgovorno obavljaju svoj posao. Mnoge od njih su visokokvalificirane stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom iz privatnog sektora, a gospodin Bujas si dopušta javno ih i neosnovano vrijeđati i prozivati", naveli su iz HGK.

U HGK su ponosni činjenicom što više od tri četvrtine njihovih zaposlenika čine žene i to smatraju "svojom velikom snagom".

"Mjesecima trpimo kritike za koje vjerujemo da, neovisno o njihovoj neutemeljenosti, kao aktivisti imaju pravo. Trpimo uvrede i laži, no ovim je prijeđena svaka granica. Nikome, pa ni gospodinu Bujasu, nećemo dopustiti da ponižava naše djelatnice i njihove obitelji. Kategorizirajući ih na takav način u svrhu vlastite agende otkrio je puno o sebi", ustvrdili su iz HGK.

"Njegov krajnje neukusni verbalni ispad", napomenuli su iz HGK, su prijavili i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a razmišljaju i o daljnjim pravnim koracima, kako za navedeno vrijeđanje, "tako i za druge izgovorene klevete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 08:38