NOVE MJERE

Pravobraniteljica Vladi i Stožeru: ‘Odmah objavite odluku o covid potvrdama!‘

Upozorila je i kako, minimalno u prijelaznom periodu, mora biti osigurano besplatno testiranje za najsiromašnije građane

Tena Šimonović Einwalter

 Damjan Tadic/Cropix

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter obratila se Vladi Republike Hrvatske i Stožeru civilne zaštite, preporukama koje se odnose na širenje uporabe COVID potvrda na čitavi državni i javni sektor.

Iako bi ova mjera trebala stupiti na snagu za nekoliko dana, tekst Odluke Stožera još uvijek nije objavljen niti su poznati detalji njezina provođenja. Te informacije nužne su tijelima i ustanovama kako bi mogli Odluku provoditi, njihovim zaposlenicima koji je moraju poštivati, kao i građanima čiji cijeli niz prava ovisi o fizičkom dolasku na ova mjesta. Zato je pučka pravobraniteljica dala preporuku da se žurno objavi Odluka i daju potpune i jasne upute o tome kako je provoditi.

Kako je najava ove mjere povećala interes građana za cijepljenjem, potrebno je na njega i brže i bolje odgovoriti, s obzirom da svjedočimo velikim redovima čekanja. No, ti građani neće moći dobiti COVID potvrdu odmah nakon primanja cjepiva pa će se u narednom razdoblju trebati testirati.

Zato je, navela je pučka pravobraniteljica, potrebno osigurati široko dostupnu mogućnost cijepljenja te osobito testiranja građana, kao i pojasniti građanima na koji način mogu ostvariti svoja prava pred tijelima javne vlasti dok ne ostvare uvjete za dobivanje potvrda.

Upozorila je i kako, minimalno u prijelaznom periodu, mora biti osigurano besplatno testiranje za najsiromašnije građane, kao i za one koji zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu primiti cjepivo, jer posljedica ne smije biti da najranjiviji ne mogu ostvariti nužne usluge zato što nemaju sredstava za testiranje, što može dovesti do diskriminacije i povrede njihovih prava.

Cilj ovih preporuka jest, imajući na umu protok vremena, potrebe provoditelja Odluke, prava njihovih zaposlenika i građana te nedostatak informacija, doprinijeti spremnosti sustava na provođenje najavljene Odluke.

Kao i u ranijim obraćanjima, pravobraniteljica je i ovoga puta podsjetila kako je nužno voditi računa o razmjernosti ograničenja prava građana s ciljem koji se time želi postići. U slučaju najavljene mjere, to je sprečavanje daljnjeg rasta oboljelih i umrlih, kao i sprečavanje preopterećenosti zdravstvenog sustava, u kojem je sve veći broj oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 16:20