SLUČAJ IZ S. BRODA

Pravobraniteljica za djecu: Neprijavljivanje nasilja u školi je zataškavanje

Pokušali smo stupiti u kontakt s ravnateljicom škole u kojoj su osmoškolke pretukle jednu djevojčicu, ali bezuspješno

Helenca Pirnat Dragičević

 Bruno Konjević/Cropix

Nakon što su osmoškolke u Slavonskom Brodu pretukle jednu djevojčicu, a ravnateljica škole o događaju nije obavijestila policiju ni ostale službe, što morala učiniti po svojoj dužnosti, za Jutarnji je situaciju prokomentirala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Za početak je rekla da s konkretnim slučajem još nije pobliže upoznata, ali da "ravnatelji vole prešutjeti kad se takvo što dogodi u njihovoj školi jer misle da tako štite ugled ustanove".

- Ako ravnatelj zaista nije obavijestio sve koje je trebao, tada nije ispoštovao Protokol. To je onda zataškavanje, što je jako loše. Jer nasilja je sve više, psihičkog i fizičkog, elektronskog. Ako je u pitanju psihičko nasilje, ravnatelji ga možda ni ne prepoznaju, a tu je i problem manjka stručnih službi. Nijedno se nasilje ne događa preko noći. Po meni je u svemu važna prevencija, a kad se nasilje već dogodi, najvažniji je rad sa žrtvama, ali i s počiniteljima.

Nijedno se dijete ne rađa nasilno, zbog nečega privlači pozornost. Zadnji podaci Instituta za društvena istraživanja pokazuju da nam 25 posto djece nije mentalno dobro. Zato je izuzetno važno rano prepoznati takva stanja, kad dijete skreće pažnju na sebe, što nažalost može eskalirati ovakvim nasilnim činom kao u Slavonskom Brodu. Preventivni bi programi bili jako važni, ali na tržištu nema psihologa pa urgiramo da se uvedu mobilni timovi - kaže dječja pravobraniteljica.

Malo pedagoga

Hrvatska ima 927 matičnih škola i 1101 područnu. Njih ukupno pohađa 309.396 učenika. Istovremeno, u školama radi samo 448 psihologa i 169 socijalnih pedagoga, koji bi mogli prepoznati ranije znakove kod djece potencijalnih nasilnika. U Hrvatskoj je, prema statističkim podacima, svako četvrto dijete žrtva vršnjačkog nasilja. Ovaj najnoviji slučaj u Osnovnoj školi "Blaž Tadijanović" u Slavonskom Brodu samo je jedan u nizu, a zasad nema konkretnih rješenja kako ih prevenirati. Šutnja ravnatelja svakako ne pomaže.

Nakon što je nekoliko učenika pretuklo djevojčicu iz petog razreda, ravnateljica incident nije prijavila policiji. Kako je izvijestila PU brodsko-posavska, njih je o incidentu obavijestila brodska bolnica u koju su roditelji doveli djevojčicu da joj se pruži liječnička pomoć zbog ozljeda zadobivenih od školskih kolega. Jutarnji već dva dana, nakon što je Telegram objavio inicijalnu vijest, pokušava stupiti u kontakt s ravnateljicom škole, Sanjom Spaić, ali bezuspješno.

Iako je ravnateljica Spaić u pismenom odgovoru Telegramu napisala kako "škola postupa prema pozitivnim zakonskim propisima i o istome su obaviještene sve nadležne institucije‘‘, to nije istina, budući da nije ona sama pozvala policiju, nego je to učinila bolnica.

Ravnateljica optužena

Prije godinu dana vrlo sličan slučaj dogodio se u krugu medulinske Osnovne škole Emanuela Pinzan Chiavalon, a u međuvrmenu je ravnateljica škole zbog toga završila u optužnici pulskog tužiteljstva.

Razlog je neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina odnosno nepostupanje po pravilima struke. Tužiteljstvo u Puli 50-godišnjakinju tereti da je u veljači 2022., kao ravnateljica, iako je bila upoznata s događajem u toj ustanovi, nije obavijestila relevantne osobe i službe o napadu drugih đaka na maloljetnog učenika koji je zadobio tjelesne ozljede. Tereti ju se i da nije tražila pomoć i procjenu liječnika o potrebi žurne medicinske pomoći učeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:30