PROBLEM UZROKOVAN PANDEMIJOM

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU REAGIRALA NA ODLUKU O OTKAZIVANJU ŠKOLSKIH NATJECANJA 'Ovo se mora riješiti jer je to u interesu djece'

 Neja Markičević / CROPIX

Odluka Agencije za odgoj i obrazovanje o otkazivanju svih školskih natjecanja i smotri izazvala je mnoštvo negativnih reakcija. Kako smo već izvijestili, učenici, mentori i roditelji ogorčeni su jer su se za natjecanja iz nekih predmeta pripremali i godinama, a sada svoju izvrsnost nemaju gdje pokazati. Nije to samo pitanje "časti" koju očekuju jer su najbolji, već i praktično pitanje s obzirom da se na temelju rezultata na državnim natjecanjima ostvaruju dodatni bodovi pri upisu u srednje škole i na fakultete.

Peticiju koju su pokrenuli roditelji, profesori i mentori, dosad je potpisalo više od dvije tisuće osoba.

Upoznata s problemom, reagirala je i Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

- Pravobraniteljica za djecu upoznata je s odlukom o odgodi natjecanja te se u vezi tog problema već obraćala Agenciji za odgoj i obrazovanje te nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Preporučili smo im da razmotre navode roditelja, sve dodatne mogućnosti organizacije ili eventualne odgode natjecanja, ispitaju interes djece i njihovih mentora te donesu odluku u najboljem interesu djece sudionika natjecanja - priopćila je Pravobraniteljica.

U svom je priopćenju istaknula kako podržava roditeljsku inicijativu kojom se traži poništenje odluke o zabrani natjecanja. Naročito je problematično što je odluka donesena bez ikakvih konzultacija sa mentorima, učiteljima, učenicima i roditeljima.

- Podržavamo inicijativu da se djeca podrže i izraze svoj stav i mišljenje vezano za odluku o otkazivanju natjecanja i smotri - kaže Pravobraniteljica dodajući da je rješenje ovog problema u interesu djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:20