INCIDENT U BRODARICI

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU TRAŽI MJERE PROTIV DOMARA 'S roditeljima dijelim zabrinutost, ugrozio je sigurnost djece, a i dalje dolazi u školu'

Helenca Pirnat Dragičević
 Dragan Matić / CROPIX

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u četvrtak je izrazila veliku zabrinutost zbog incidenta u Osnovnoj školi Brodarica koji se dogodio u ponedjeljak ujutro, kada se domar Goran Macura zaključao u školsku zgradu u kojoj su bila i djeca, ne puštajući u nju nastavnike i profesore.

- Povodom nečuvenog ponašanja domara u OŠ Brodarica dijelim zabrinutost s roditeljima djece koji su mi se obratili za pomoć. Domarov čin smatram nedopustivim u odgojno-obrazovnim institucijama. Sukladno ovlastima, od vodstva škole i prosvjetne inspekcije zatražila sam poduzimanje stegovnih mjera prema domaru koji je svojim ponašanjem ugrozio osjećaj sigurnosti djece.

Ukoliko u ponašanju domara represivne institucije ne utvrde postojanje kaznenog djela, preporučujem školi i prosvjetnoj inspekciji primjenu pravnih mjera prema djelatniku zbog kršenja radnopravnih obveza. Poduzimanje mjera nadležnih institucija i dalje ću pozorno pratiti, budući da je pravobraniteljica tijelo praćenja i nema izvršne ovlasti - kazala je Pirnat Dragičević.

- Škola je mjesto na kojem se djeca moraju osjećati potpuno sigurno i zaštićeno, istaknula je pravobraniteljica za djecu, te mjesto, dodala je, na koje će roditelji svoju djecu slati s punim povjerenjem, dok su svi zaposlenici izravno odgovorni štititi dobrobit djece.

- Nedopustivo je da djelatnik škole koji je ugrozio osjećaj sigurnosti djece i roditelja i dalje dolazi u školu te može biti u kontaktu s učenicima, unatoč tome što njegovo ponašanje evidentno ukazuje na moguće daljnje rizike - rekla je.

Podsjetimo, provedenim izvidima policija i Općinsko državno odvjetništvo nisu našli elemenata da postupak domara Macure okvalificiraju kaznenim djelom, a ni prekršajem remećenja javnog reda i mira, te se on već u utorak ujutro vratio na radno mjesto. U priopćenju policije Macurin čin nazvan je perfomansom kojim je on htio privući pozornost medija i ukazati, po njemu, na nepravilnosti u školi, bez namjere da bilo koga ugrozi.

A po riječima Gorana Macure, on se na ovaj čin odlučio iz očaja jer je bio izložen pritiscima oko reizbora ravnatelja škole, te da mu se prijetilo gubitkom radnog mjesta, ako kao član Radničkog vijeća ne podrži za ravnatelja Maju Morić, protukandidatkinju dosadašnjeg dugogodišnjeg ravnatelja Emila Božikova. A u tim pritiscima i prijetnjama, po riječima Macure, prednjačila je nastavnica i predsjednica Školskog odbora Simona Mesarek, s kojom se verbalno sukobio prošle subote i koja mu je navodno kazala da će s posla letjeti već u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:11