PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

Pravobraniteljica za djecu: ‘Zabrinjavaju pojavni oblici nasilja, bili su mučni i okrutni‘

Sabor je prihvatio niz izvješća, među njima ona o radu pravobraniteljica za djecu, za osobe s invaliditetom i za ravnopravnost spolova
Helenca Pirnat Dragičević
 Ured Pravobraniteljice Za Djecu

Hrvatski sabor u petak je prihvatio niz izvješća, među kojima i ona o radu pravobraniteljica za djecu, za osobe s invaliditetom i za ravnopravnost spolova u prošloj godini.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u Saboru je upozorila kako je tu godinu obilježio dramatičan porast nasilja u obitelji, čak za 56 posto u odnosu na 2018.

Teške povrede djece u obiteljima utjecale su na povećano izdvajanje djece iz obitelji, iznimno zabrinjavaju pojavni oblici nasilja, bili su mučni i okrutni, kazala je i ključnim označila pravovremeno prepoznavanje i preveniranje rizika.

Pirnat Dragičević upozorila je na potrebu zaštite djece od siromaštva. Gotovo svako peto dijete je u riziku od siromaštva, dječje siromaštvo obilježava ne samo nedostatak novca nego i nemogućnost ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, sudjelovanje u sportskim i kulturnim aktivnostima, a uz njega se vezuje i pojam socijalne isključenosti.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom (OSI) Anka Slonjšak ocijenila je da su lani napravljeni neznatni kvalitativni pomaci u politikama prema OSI.

Posebno je, ističe, vidljiv nedostatak sustavnih rješenja za posebne kategorije kao što su osobe s mentalnim i intelektualnim oštećenjima, osobe s autizmom, roditelji s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju najranije dobi.

OSI su u povećanom riziku od siromaštva, slabo su obrazovane, malo ih je zaposlenih. U radno aktivnoj dobi je 211.000 OSI, no na tržištu rada ih je samo 11.610, navela je pravobraniteljica.

Sabor je prihvatio i izvješća o radu Državnog ureda za reviziju, probacijske službe, o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć, o stanju i radu kaznionica i zatvora.

Primio je na znanje Polugodišnju informaciju HNB-a o financijskom stanju, stupnju ostvarenja, stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2019.

Zastupnici su zeleno svjetlo dali Godišnjem financijskom izvještaju HBOR-a, Godišnjem izvješću o radu HAKOM-a, o Programskom i financijskom izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora za 2019. itd.

Potvrdili su Poslovnik o radu Odbora za europske poslove te se suglasili da se izmjeni Statut Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), čime će se nacionalnoj novinskoj agenciji omogućiti snimanje iz zraka bespilotnom letjelicom (dronom).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:07