DVIJE OPCIJE

PRAVOSUDNI PROBLEMI S LOKACIJOM Visoki kazneni sud trebao bi početi raditi 1. siječnja, a još se ne zna u koji će prostor

 
 Bruno Konjevic, Marko Todorov / CROPIX

Visoki kazneni sud, čije je osnivanje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću, 1. siječnja iduće godine treba započeti s radom, ali još nema riješen prostor u kojem će suditi, niti suci koji će rješavati žalbe u svim kaznenim predmetima znaju koliko će za to biti plaćeni.

Turudić kaže da Visoki kazneni sud mora biti u centru grada, a u vidu ima dvije lokacije. Jedna je preuređivanje potkrovlja Županijskog suda na Zrinjevcu, koje je površine oko tisuću kvadrata. To je, međutim, vrlo opsežan posao koji iziskuje podosta vremena i teško da bi se do kraja godine uopće pripremila dokumentacija za takav zahvat, a kamoli obavilo građevinske radove.

Stara priča

- Druga je mogućnost da se Visoki kazneni sud useli u prostor Trgovačkog suda u Zagrebu. To je jedini prvostupanjski sud koji je smješten u centru grada - kaže Turudić i navodi da bi bilo daleko logičnije da se u zgradu Trgovačkog suda, koja je ionako fizički spojena sa Županijskim sudom, useli Visoki kazneni sud. Lokacija u središtu grada za sud koji osniva pitanje je, kaže Turudić, njegove reprezentativnosti. Najviši sudovi, smatra, trebaju biti u centru glavnoga grada, a tako je i sa sudovima koji su pandan Visokom kaznenom sudu u BiH i Srbiji.

- Prostor za Visoki kazneni sud svakako će biti riješen. Prva i dugoročna opcija je uređenje Županijskog suda u Zagrebu, ali nisam siguran da će građevinski radovi biti gotovi do 1. siječnja 2020. godine - kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Kao privremeno rješenje ministar navodi mogućnost da se “Turudićev sud” smjesti u prostor u kojemu je Trgovački sud u Zagrebu ili da se unajmi neki drugi. Koji i gdje, to još ne zna.

Zanimalo nas je što o svemu misli predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić. Kaže da je iseljenje njegova suda postalo stalna priča. Sud zapošljava 300 ljudi i prostor im je neadekvatan. Od toga da nemaju dovoljno prostora, preko toga da je zbog nedostatka parkinga strankama vrlo kompliciran dolazak na sud, pa do toga da nemaju osiguran pristup za invalide.

Pristup Fini

- Ne bih imao ništa protiv da nam se nađe drugo, adekvatnije rješenje. Nama nije bitno koliko ćemo biti udaljeni od Dolca. Ali najprije moramo znati kamo se selimo i to treba dobro organizirati i pripremiti. Na sudu je 80 rješavatelja spisa i svatko od njih, kada zakazuje novo ročište, mora naznačiti gdje će se ono održati. Ne može reći da će se iduća rasprava održati tamo kamo će sud biti preseljen - kaže Radić. Napominje da je seljenje njegova suda vrlo složena operacija za Ministarstvo pravosuđa jer u radu imaju 15.000 spisa i ne smije se dozvoliti da se zbog preseljenja na nekoliko mjeseci obustavi rad.

Drugi vrlo važan moment je informatička povezanost suda. Na novoj lokaciji mora biti informatička infrastruktura, sud mora biti umrežen i istoga časa kada se njegovi zaposlenici usele u novi prostor, moraju imati dostupan pristup Fini i svim drugim servisima bez kojih je nemoguće zamisliti njihov rad.

- Za naše preseljenje treba angažirati puno inženjera informatike i elektrokomunikacije - kaže predsjednik Trgovačkog suda. Napominje da zbog nedostatka prostora imaju problem s pohranjivanjem spisa. Od Ministarstva državne imovine već su tražili prostor za pohranu spisa, ali se nikako ne uspijeva pronaći ništa što bi bilo odgovarajuće.

Budući da još nije ni sigurno da bi se Visoki kazneni sud mogao preseliti u prostor sadašnjeg Trgovačkog te da se nije niti počeo tražiti novi prostor za Trgovački, teško je očekivati da će se išta po tom planu uspjeti realizirati do kraja godine.

Turudić: To je ozbiljan problem; Bošnjaković: Bez komentara

Turudića muče i sudačke plaće. Oglas za 15 sudaca Visokog kaznenog suda Državno sudbeno vijeće objavilo je početkom svibnja. Javilo se 37 sudaca, no njih petero je naknadno povuklo prijave. Turudić kaže da su se povukli općinski suci koji ionako ne bi ispunili uvjete za njegov sud. No, među ostalima koji su se javili i nisu povukli prijave nema ni jednog uskočkog suca, a i dalje ima više općinskih sudaca koji se nadaju da će preskočiti ogromnu stepenicu u karijeri i od početka iduće godine biti u prilici rješavati žalbe sudaca koji su sada iznad njih u sudačkoj hijerarhiji.

- Plaće sudaca Visokog kaznenog suda ozbiljan su problem. Ako ne dobiju uskočki dodatak i beneficirani staž, imat će manje plaće od uskočkih sudaca koji su u hijerarhiji ispod njih - kaže Turudić, koji je ovo pitanje stavio pred Ministarstvo pravosuđa. No, na pitanje plaća ministar pravosuđa Bošnjaković nije imao nikakvog komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:12