PLENKOVIĆEV TRIJUMF

PREBROJANO JE 95 POSTO LISTIĆA HDZ-u 62 mandata, Narodnoj koaliciji 53, Mostu 12, Živi zid osvojio 8 mandata

 Damjan Tadić / Hanza Media

U nedjelju 11. rujna u Hrvatskoj su održani izvanredni parlamentarni izbori nja koje je izašlo 52,48 posto birača, što je desetak posto manje nego što je bio slučaj u studenom prošle godine.

U 2:30 sati 12. rujna obrađeno je 95,62 % biračkih mjesta, a rezultati su bili sljedeći. HDZ je osvojio 62 mandata u novom sazivu Sabora, Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila je 53 mandata, Mostu je pripalo 12 mandata, a iznenađenje izbora bila je koalicija Jedina opcija na čelu sa Živim Zidom koja je osvojila 8 mandata. IDS-u je pripalo 4 mandata, Koalicija za premijera na čelu s Milanom Bandićem osvojila je 2 mandata, HDSSB jedan mandat i Neovisna lista Željka Glasnovića 1 mandat (u dijaspori). Pritom ne treba zaboraviti ni manjine kojima pripada 8 mandata.

Očiti izborni pobjednik je HDZ koji je u kratkom periodu vratio povjerenje birača nakon što je pala njihova vlada s Mostom. Za to je najzaslužniji novi predsjednik stranke Andrej Plenković koji je u izbornoj noći proglasio pobjedu, ali se suzdržao od trijumfalizma.

HDZ se također nalazi u najboljoj poziciji da formira novu vladu. Ako se uspiju dogovoriti s Mostom oko njihovih zahatjeva, imali bi već 74 ruke u Saboru, što znači da bi im za više od 80 glasova i relativno stabilnu većinu trebalo još osam zastupnika manjina koje su otvorene za suradnju s Plenkovićem. Ako k tome pribrojimo i dva mandata Milana Bandića koji je naglasio da ne želi biti u oporbi, HDZ bi s Mostom, manjinama i Bandićem mogao formirati vladu koja bi imala 84 od 151 mjesta Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:49