PROBLEM S DOSTAVOM

Preciznih šprica i igala za cijepljenje, kojima se izvlači više doza, imamo samo do 15. ožujka

Jedina tvrtka koja se javila ne može ispuniti obvezu jer u cijeloj Europi manjka igala. No, Capak tvrdi da će ih nabaviti na vrijeme
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Ako se do 15. ožujka ne nabavi nešto više od četiri milijuna i 400 tisuća igala i oko četiri milijuna i 800 tisuća šprica, unatoč pristiglim dozama cjepiva, program cijepljenja stanovništva neće biti moguć. Zbog toga je, kaže za Jutarnji ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, raspisan natječaj za nabavu koji na kraju nije potpisan, jer jedina tvrtka koja se javila na natječaj, ona u suvlasništvu Andrije Hebranga, Kormedix d.o.o., nije mogla ispoštovati rokove.

Naime, HZJZ unaprijed je nabavio precizne igle i šprice kojima je omogućio da se npr. iz Pfizerove bočice izvlači šest ili sedam doza cjepiva, a mnoge druge zemlje nisu u tome uspjele i izvlače maksimalno pet doza. Budući da imamo takve igle i šprice do sredine ožujka, u prosincu je HZJZ pokrenuo natječaj kojim je kao dodatni kriterij za dodjelu bodova bio rok isporuke najkasnije do 15. veljače 2021. godine.

- U tvrtki su mi rekli da nisu mogli realizirati rok dostave zbog covida. Naime, zbog korone transporteri kasne pa je transportno poduzeće reklo da će kasniti jedan mjesec - kaže Hebrang i dodaje kako je zanimljivo da nitko drugi nije dao ponudu, no pretpostavlja da je to zbog specifičnosti igala i šprica koje je teško nabaviti na tržištu jer su važne zbog izvlačenja doza cjepiva. Capak objašnjava da nije znao u čijem je vlasništvu tvrtka.

Navodi da su igle i šprice od iznimne važnosti, pogotovo zato što cjepivo dolazi u tjednim tranšama i važno je što prije provesti cijepljenje stanovništva. Svaka doza je važna, objašnjava, pa izgubiti po bočici dozu ili dvije nama nikako nije prihvatljivo. Iako je natječaj propao, Capak tvrdi da neće biti zastoja.

- Unatoč tome, jamčim da nećemo ostati bez šprica i igala i da ćemo imati one vrhunske. Naime, mnoge druge zemlje, uključujući susjednu Sloveniju, nisu nabavile šprice nego imaju one od 2 ml i zato ne mogu izvući Pfizerovu šestu ili sedmu dozu - kaže Capak i dodaje da smo se mi snašli na vrijeme i sve prema zakonu, a ako netko sumnja, neka slobodno pošalje reviziju.

- Rješenje u rukavu, srećom, imamo, jer imamo okvirne sporazume s tvrtkama koje su nam već isporučivale. Jedino što se neće moći nabaviti sve odjednom - govori Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:41