POLICIJA NA TERENU

PRED ESPLANADOM JE NAPADNUT HRVOJE PETRAČ Napadač ga pretukao dok je izlazio iz automobila, navodno ima potres mozga i slomljene su mu obje noge

 
Mjesto napada, Hrvoje Petrač u krugu
 Jutarnji list / Hanza Media

Kontroverzni poduzetnik Hrvoje Petrač, koji je prije desetak godina bio osuđen zbog otmice tada maloljetnoga sina bivšega generala Vladimira Zagorca, brutalno je pretučen u subotu oko 22:30 sati ispred poznatoga zagrebačkog hotela Esplanade.

Točne okolnosti napada još uvijek nisu poznate, a prema neslužbenim informacijama Petrač je napadnut dok je izlazio iz svojega automobila ispred hotela, te je u napadu navodno zadobio frakture kostiju obje noge te potres mozga. Petrač je prevezen u KBC Zagreb gdje mu je odmah ukazana liječnička pomoć.

PU Zagrebačka je na svojim stranicama napisala kako se napadač prvo kratko obratio Petraču te ga potom napao i teže ozlijedio. Dodaju i da za počiniteljem koji se dovodi u svezu s ovim događajem policija intenzivno traga, a kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Dok je Petrač prije desetak godina punio stupce medija, jer se protiv njega vodio postupak zbog otmice sina bivšega pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca, interes za njegove aktivnosti nakon odsluženja zatvorske kazne je splasnuo. Poznato je samo da se, kao i njegov bivši prijatelj Zagorec, i on vratio u posao trgovanja vojnom opremom, i to kao zastupnik filijale jedne svjetski poznate izraelske tvrtke.

Premda nikada nije službeno radio za državu, Petrač je za vrijeme rata i u vrijeme osamostaljenja Hrvatske bio osoba koja je imala veliki utjecaj u tadašnjem političkom establišmentu. Iz toga vremena seže i njegovo, sada bivše prijateljstvo, s generalom Vladimirom Zagorcem, koji je tijekom rata obnašao dužnost pomoćnika obrane za logistiku, odnosno bio osoba operativno zadužena za nabavku oružja u vrijeme UN-ovog embarga.

Zagreb, 121019.
Antuna Mihanovica.
Pred Hotelom Esplanade veceras je pretucen Hrvoje Petrac.
Na fotografiji: ocevid.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Očevid ispred Esplanade

Petrač se također okušao i u bankarskim vodama te je u devedesetima, zajedno s unukom predsjednika Franje Tuđmana, Dejanom Košutićem bio suvlasnik Kaptol banke.

U veljači 2004. Petrač je osumnjičen kao organizator otmice tada maloljetnoga Zagorčevoga sina, a pred policijom i Uskokom je najprije pobjegao u Izrael gdje se skrivao dvije godine. Nakon toga je uhićen u Grčkoj te je na ponovljenome suđenju osuđen na 6 godina zatvora. Iznoseći svoju obranu na suđenju, prokazao je međutim Zagorca za krađu 5 milijuna dolara vrijednih dragulja, a na osnovi Petračeva iskaza državno odvjetništvo je na kraju optužilo i Zagorca, koji je za krađu dragulja osuđen na 7 godina zatvora.

Zagreb, 121019.
Antuna Mihanovica.
Pred Hotelom Esplanade veceras je pretucen Hrvoje Petrac.
Na fotografiji: ocevid.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Očevid ispred Esplanade

Nakon što je odslužio veći dio kazne Petrač je 2011. pušten na uvjetni otpust, međutim ubrzo se utvrdilo da tijekom otpusta putuje u Azerbajdžan gdje je sudjelovao u sklapanju poslova tamošnjeg ministarstva obrane i nekoliko hrvatski proizvođača vojne opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:57